Gurmanija.rs Logo

Pečeni Povrćni Mediteranski Tanjir sa Kinoa

192 pregleda 06.10.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Slika jela Pečeni Povrćni Mediteranski Tanjir sa Kinoa
draft

Sastojci

1 šolja kinoe (ili bulgura)

1 crvena paprika (isečena na trake)

1 tikvica (isečena na kolutove)

1 batat (slatki krompir) (isečen na kockice)

1 crveni luk (isečen na četvrtine)

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika balzamiko sirćeta

So i biber po ukusu

1 kašičica sušenog origana ili timijana

Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema

Pečenje povrća:

Zagrejte rernu na 200°C. U pleh stavite isečeno povrće (paprika, tikvica, batat, crveni luk).

Prelijte povrće maslinovim uljem, balzamiko sirćetom, pospite origanom, solju i biberom. Dobro promešajte i pecite u rerni 25-30 minuta dok ne postane zlatno i mekano.

Kuvanje kinoe:

Dok se povrće peče, kuvajte kinou prema uputstvu na pakovanju (obično u razmeri 1:2 – jedna šolja kinoe na dve šolje vode). Nakon kuvanja, ostavite je da se ohladi i dodajte malo maslinovog ulja za bolji ukus.

Serviranje:

Na tanjir stavite kuvanu kinou i preko nje rasporedite pečeno povrće. Ukrasite svežim peršunom ili bosiljkom, i po želji, dodajte još malo maslinovog ulja za završni dodir.

Nutritivna Vrednost po Porciji:

Kalorije: ~350 kcal

Proteini: 10 g

Ugljeni hidrati: 55 g

Masti: 12 g

Zasićene masti: 1.5 g

Vlakna: 8 g

Ovo jelo je savršeno za post ili vegansku ishranu, bogato vlaknima i vitaminima, a ukusi pečenog povrća i kinoe stvaraju pravu mediteransku harmoniju!