Gurmanija.rs Logo

šŸ„šŸŒ¾ Ječmena čorba sa pečurkama i povrćem (majčina duÅ”ica & limun)

47 pregleda 06.09.2025 Ocena: N/A (0)

ā° Priprema: 20 min šŸ”„ Kuvanje: 45 min ā³ Ukupno: 65 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela šŸ„šŸŒ¾ Ječmena čorba sa pečurkama i povrćem (majčina duÅ”ica & limun)
šŸ„šŸŒ¾ Ječmena čorba sa pečurkama: domaća, gusta i mirisna — majčina duÅ”ica, svila ječma i citrusni finiÅ”. Zdelica koja greje i hrani. #SupeICorbe #Gurmanija #BarleyMushroomSoup

Opis

Gusta, domaća čorba u kojoj se sreću ječam, rumene pečurke i miris majčine duÅ”ice. Svilen sos nastaje prirodno od skroba ječma; na kraju limun podigne svežinu.
Hook: kako podižeÅ” kaÅ”iku, vidi se ā€žsvilaā€œ od ječma i sitna para koja nosi miris pečuraka i bilja.

Sastojci

🌾 150 g ječma (oljuÅ”tenog), ispranog

šŸ„ 400 g pečuraka (Å”ampinjoni + bukovače), narezane

šŸ§… 150 g crnog luka, sitno

šŸ„• 150 g Å”argarepe, kockice

🌿 80 g stabljike celera, sitno (opciono, preporučeno)

šŸ§„ 6 g belog luka, pasta

šŸ«’ 30 ml maslinovog ulja

šŸ… 10 g koncentrata paradajza (opciono, za boju i umami)

🌿 2 g majčine duÅ”ice (listići) + 1 lovorov list

🄣 1,5 l povrtnog bujona (ili vode)

šŸ§‚ 8 g soli • ⚫ 1,5 g bibera

šŸ‹ 10 ml soka limuna

🌿 10 g svežeg perŔuna, seckanog

šŸ„„ 10 ml tamarija/soja sosa (opciono, po ukusu)

Priprema

1ļøāƒ£ Priprema osnove – U Å”irokom loncu zagrej 30 ml ulja. Dodaj luk, Å”argarepu i celer; dinstaj 8 min do mekoće.

2ļøāƒ£ Pečurke – Ubaci pečurke, prži 7 min da puste vodu i lagano porumene. Dodaj beli luk 30 s i koncentrat paradajza 60 s.

3ļøāƒ£ Ječam & tečnost – UmijeÅ”aj ispran ječam 30 s, dodaj bujon, majčinu duÅ”icu, lovor, 6 g soli i biber. Dovedi do ključanja, pa smanji i krčkāj 35 min (povremeno promeÅ”aj).

4ļøāƒ£ FiniÅ” – Izvadi lovor. DoteĀ­gni ukus preostalom solju (2 g), po želji dodaj tamar io radi umamija. UmeÅ”aj limunov sok i perÅ”un.

5ļøāƒ£ Serviranje – Pusti 5 min da odmori pa sipaj u činije; po želji joÅ” malo maslinovog ulja na povrÅ”inu.

Nutritivne vrednosti

šŸ”‹ Kalorije: ~210 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: ~7 g

šŸ„‘ Masti: ~8 g

šŸž Ugljeni hidrati: ~30 g

šŸ§‚ Natrijum: ~720 mg

Savet

Pečurke prvo ispusti vodu pa porumeni — dobiju dubinu i ne razvodne čorbu. Ječam kratko tostiraj u loncu pre tečnosti: skrob se aktivira i daje prirodnu svilu bez zaprÅ”ke. Limun dodaj na kraju da ostane svež.

Twist: ubaci 60 g suÅ”enih vrganja (rehidriranih) umesto dela pečuraka za Å”umsku bombu ili dodaj 1 kaÅ”iku tahinija pred kraj za oraÅ”astu, posnu punoću. Ljubitelji ljutog: prstohvat tucane paprike u koraku 2.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu