Gurmanija.rs Logo

šŸ–šŸ„£ Bistra goveđa supa sa griz knedlama

112 pregleda 24.08.2025 Ocena: N/A (0)

ā° Priprema: 20 min šŸ”„ Kuva se: 2–2,5 h šŸ³ Knedle: 12–15 min ā³ Ukupno: 2 h 40 min – 3 h

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela šŸ–šŸ„£ Bistra goveđa supa sa griz knedlama
🄣✨ Zlatna, bistra i domaća: goveđa supa sa pahuljastim griz-knedlama — nedeljni klasik koji leči duÅ”u. #SupeIČorbe #Gurmanija

Opis

Klasična, mirisna supa kuvana polako od goveđih kostiju i povrća, sa mekanim griz-knedlama koje plutaju kao oblaci. Čista uteha u tanjiru.
Hook: zlatna, bistra supa i pahuljaste knedle koje se nežno tope pod kaŔikom.

Sastojci

Supa (ā‰ˆ 6 porcija)

🄩 1,0–1,2 kg goveđih kostiju s mesom (grudni deo/rebra/kolenica)

šŸ’§ 3,0 l hladne vode

šŸ§… 150 g crnog luka, prepolovljenog (sa ljuskom)

šŸ„• 200 g Å”argarepe, krupno sečene

🌱 150 g korena celera ili perÅ”una, krupno sečenog

🌿 10 g svežeg perŔuna (stabljike i list)

šŸ§‚ 12 g soli (dodaj postupno, po ukusu)

⚫ 5 g zrna bibera (ā‰ˆ10–12 zrna)

🌿 2 lovor lista (ā‰ˆ1 g)

Griz knedle

🧈 40 g putera, sobne temp.

🄚 2 jaja (ā‰ˆ100 g)

🌾 80 g pÅ”eničnog griza (fini)

šŸ§‚ 3 g soli

⚫ prstohvat bibera

ā¬†ļø 1 g praÅ”ka za pecivo (opciono, za joÅ” mekÅ”e)

🌿 5 g seckanog perŔuna (opciono)

Priprema

1ļøāƒ£ Luk prepeći – Polutke luka (sa ljuskom) prisloni na vreli tiganj 2–3 min do tamno-smeđe.

2ļøāƒ£ Kuvanje supe – U velikom loncu prekrij meso/kosti hladnom vodom. Lagano zagrej do jedva ključanja; skini penu prvih 15 min. Dodaj prepečen luk, Å”argarepu, celer/perÅ”unov koren, biber i lovor. Krčkati 2–2,5 h na vrlo tihoj vatri (samo da ā€žtreperiā€œ). Posoli u 2–3 navrata.

3ļøāƒ£ Procedi – Mesu i povrću daj 10 min da se prohladi; supu procedi kroz fino sito. Po želji iseckaj malo Å”argarepe i mesa i vrati u supu.

4ļøāƒ£ Griz knedle – masa – Puter i jaja izmuti do kremasto-pjenastog. UmeÅ”aj griz, so, biber, (praÅ”k. za pecivo) i perÅ”un. Ostaviti da odmori 15–20 min.

5ļøāƒ£ PoÅ”iranje knedli – U Å”irokom plitkom ključalom slanom loncu (ne jako; blago vrenje) kaÅ”ičicom spuÅ”taj knedle (oko 15–18 kom). Kuvaj 12–15 min dok ne narastu i postanu mekane.

6ļøāƒ£ Serviranje – U vrelu bistru supu stavi par knedli (i malo iseckane Å”argarepe/mesa), dotegni so po ukusu, pospi svežim perÅ”unom.

Nutritivne vrednosti

šŸ”‹ ~230 kcal

šŸ’Ŗ ~14 g proteina

šŸ„‘ ~10 g masti

šŸž ~18 g ugljenih hidrata

šŸ§‚ ~800 mg natrijuma

Savet

Supu nikad ne kuvaj jako — samo da ā€žtreperiā€œ; tako ostaje bistra. Luk sa ljuskom daje prirodnu zlatnu boju. Knedle spuÅ”taj u blago ključalu tečnost i ne pokrivaj lonac.

ZaŔto radi: sporo krčkanje ekstraktuje kolagen i daje bistru, punu supu; odmor griz-mase hidrira griz pa knedle ispadnu pahuljaste, ne gumaste.

Twist: zameni deo vode sa 500 ml goveđeg bujona za jači ukus ili u knedle dodaj 10 g sitno rendanog parmezana (ne-posno) za blag sirni Å”mek.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu