Gurmanija.rs Logo

🄩 Pečena jagnjetina sa začinskim krompirom – Praznični klasik za Vaskrs

231 pregleda 18.04.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ Aktivno: 20 min šŸ•’ Pečenje: 2h āœ… Ukupno: oko 2h 30min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela 🄩 Pečena jagnjetina sa začinskim krompirom – Praznični klasik za Vaskrs
Praznik mirisa i ukusa na vaÅ”em stolu! Pečena jagnjetina iz rerne sa začinskim krompirom – pravi hit za Vaskrs! #vaskrsnarucak #pecenojagnje #domacakuhinja #gurmanija

Opis

Miris pečene jagnjetine koja se lagano topi u ustima, uz zlatno pečeni krompir natopljen sokovima iz mesa... Ovo je pravo praznično jelo koje okuplja porodicu oko trpeze. SavrÅ”eno za Vaskrs – svečano, sočno i nezaboravno.

Sastojci

🄩 1,5 kg jagnjećeg buta ili plećke

šŸ„” 1 kg mladog krompira (ili običnog na četvrtine)

šŸ§„ 5–6 čenova belog luka

🌿 Grančica svežeg ruzmarina

🌱 1 kaÅ”ika suve začinske meÅ”avine (so, biber, paprika)

šŸ«’ 100 ml maslinovog ulja

šŸ· 100 ml belog vina

šŸ’§ 100 ml vode

šŸ‹ Sok od 1 limuna

Priprema

1ļøāƒ£ Priprema mesa:

Meso operi, posuÅ”i i zareži nožem na par mesta. U svaku zarez stavi polovinu čena belog luka i listić ruzmarina.

2ļøāƒ£ Marinada:

U činiji pomeÅ”aj ulje, so, biber, papriku, limunov sok i vino. Dobro premaži meso sa svih strana. Pokrij i ostavi da odstoji minimum 2 sata, a najbolje preko noći u frižideru.

3ļøāƒ£ Pečenje:

Zagrej rernu na 200°C. U pleh stavi meso, oko njega poređaj krompir i sve prelij ostatkom marinade i 100 ml vode.

Pokrij folijom i peci 1,5 sat. Zatim otkrij i peci joÅ” 30 minuta dok sve ne porumeni i krompir ne dobije koricu.

4ļøāƒ£ ZavrÅ”etak:

Pusti da odmori 10–15 minuta pre sečenja. Služi uz salatu ili domaći hleb.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 520 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 40 g

šŸ›¢ Masti: 35 g

šŸ„” Ugljeni hidrati: 20 g

Savet

Ako želiŔ joŔ jači ukus, dodaj i grančicu timijana ili list lorbera u pleh tokom pečenja.