🄩 Pečena jagnjetina sa začinskim krompirom – Praznični klasik za Vaskrs

23 pregleda 18.04.2025 Ocena: N/A šŸ•’ Aktivno: 20 min šŸ•’ Pečenje: 2h āœ… Ukupno: oko 2h 30min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

🄩 Pečena jagnjetina sa začinskim krompirom – Praznični klasik za Vaskrs
Praznik mirisa i ukusa na vaÅ”em stolu! Pečena jagnjetina iz rerne sa začinskim krompirom – pravi hit za Vaskrs! #vaskrsnarucak #pecenojagnje #domacakuhinja #gurmanija

Opis

Miris pečene jagnjetine koja se lagano topi u ustima, uz zlatno pečeni krompir natopljen sokovima iz mesa... Ovo je pravo praznično jelo koje okuplja porodicu oko trpeze. SavrÅ”eno za Vaskrs – svečano, sočno i nezaboravno.

Sastojci

  • 🄩 1,5 kg jagnjećeg buta ili plećke
  • šŸ„” 1 kg mladog krompira (ili običnog na četvrtine)
  • šŸ§„ 5–6 čenova belog luka
  • 🌿 Grančica svežeg ruzmarina
  • 🌱 1 kaÅ”ika suve začinske meÅ”avine (so, biber, paprika)
  • šŸ«’ 100 ml maslinovog ulja
  • šŸ· 100 ml belog vina
  • šŸ’§ 100 ml vode
  • šŸ‹ Sok od 1 limuna

Priprema

  1. 1ļøāƒ£ Priprema mesa:
  2. Meso operi, posuÅ”i i zareži nožem na par mesta. U svaku zarez stavi polovinu čena belog luka i listić ruzmarina.
  3. 2ļøāƒ£ Marinada:
  4. U činiji pomeÅ”aj ulje, so, biber, papriku, limunov sok i vino. Dobro premaži meso sa svih strana. Pokrij i ostavi da odstoji minimum 2 sata, a najbolje preko noći u frižideru.
  5. 3ļøāƒ£ Pečenje:
  6. Zagrej rernu na 200°C. U pleh stavi meso, oko njega poređaj krompir i sve prelij ostatkom marinade i 100 ml vode.
  7. Pokrij folijom i peci 1,5 sat. Zatim otkrij i peci joÅ” 30 minuta dok sve ne porumeni i krompir ne dobije koricu.
  8. 4ļøāƒ£ ZavrÅ”etak:
  9. Pusti da odmori 10–15 minuta pre sečenja. Služi uz salatu ili domaći hleb.

Nutritivne Vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 520 kcal
šŸ’Ŗ Proteini: 40 g
šŸ›¢ Masti: 35 g
šŸ„” Ugljeni hidrati: 20 g

Saveti

Ako želiŔ joŔ jači ukus, dodaj i grančicu timijana ili list lorbera u pleh tokom pečenja.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu