Recept za Svinjske Medaljone u Sosu od Senfa i Meda
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela
Sastojci
Za svinjske medaljone:
600 g svinjskog filea (svinjska pisanica)
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Za sos od senfa i meda:
2 kašike senfa (dijon ili blagi, po ukusu)
1 kašika meda
100 ml pavlake za kuvanje
1 kašičica svežeg timijana ili ruzmarina (po želji)
So i biber po ukusu
Za kremasti pire od karfiola:
1 manja glavica karfiola (oko 500 g)
50 g maslaca
100 ml mleka
So i biber po ukusu
Priprema
Priprema medaljona:
Svinjski file isecite na medaljone debljine oko 2 cm. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane.
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pržite medaljone po 3-4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu sočni iznutra. Izvadite ih iz tiganja i ostavite da se odmore dok pripremate sos.
Priprema sosa od senfa i meda:
U isti tiganj gde ste pržili meso dodajte senf, med, pavlaku za kuvanje i svež timijan ili ruzmarin. Lagano promešajte dok se sastojci ne sjedine.
Kuvajte sos na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 3-5 minuta), zatim dodajte so i biber po ukusu.
Vratite medaljone u tiganj sa sosom i pustite ih da se krčkaju još 2-3 minuta, da upiju arome sosa.
Priprema kremastog pire od karfiola:
Karfiol očistite, podelite na cvetiće i kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša (oko 10 minuta).
Procedite karfiol i stavite ga u blender. Dodajte maslac i mleko, pa blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Dodajte so i biber po ukusu, pa još jednom promešajte.
Serviranje:
Na tanjir stavite kremasti pire od karfiola, preko njega položite svinjske medaljone i prelijte sosom od senfa i meda. Dekorišite svežim biljem po želji i poslužite toplo.
Nutritivna Vrednost po Porciji (za 4 porcije):
Kalorije: ~450 kcal
Proteini: 30 g
Ugljeni hidrati: 15 g
Masti: 30 g
Zasićene masti: 12 g
Saveti:
Dodajte povrće: Možete dodati grilovano povrće, kao što su šargarepa i tikvice, kao prilog uz medaljone.
Prilagodite začine: Sos možete dodatno obogatiti sa malo belog luka ili balzamik sirćeta za još dublji ukus.
Svinjski medaljoni u sosu od senfa i meda su savršen spoj slatko-slanih nota, dok kremasti pire od karfiola daje dodatnu kremastu teksturu koja se savršeno uklapa sa mesom i sosom. Prijatno!
"Savršen spoj ukusa – svinjski medaljoni u kremastom sosu od senfa i meda, uz lagani pire od karfiola! 🍖🥂 Neodoljiva kombinacija slatko-slanih nota i kremaste teksture za pravu gurmansku večeru. Ko bi voleo da proba? 😍 #SvinjskiMedaljoni #GurmanskiRučak #SavršenObrok"
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!