Gurmanija.rs Logo

🥬 Sarma u lisnatom testu – Novo lice starog klasika

99 pregleda 16.04.2025 Ocena: N/A (0)

🕒 20 min pripreme + 30 min pečenja ✅ Ukupno: 50 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela 🥬 Sarma u lisnatom testu – Novo lice starog klasika
Sarma u lisnatom testu – klasika s modernim tvistom! Hrskavo spolja, mekano iznutra – ovo morate probati! #sarma #inovacija #domacakuhinja #gurmanija

Opis

Sarma svi znamo, ali da li si je probao u hrskavom lisnatom testu? Ovaj recept donosi poznati ukus u potpuno novom ruhu – savršen spoj tradicije i kreativnosti. Hrskavo spolja, sočno i mirisno iznutra!

Sastojci

Za fil:

🥩 400 g mlevenog mesa

🥬 100 g kiselog kupusa (sitno seckan)

🧅 1 glavica crnog luka

🧄 1 čen belog luka

🍚 3 kašike pirinča

🧂 So, biber, suvi začin, aleva paprika

🫒 Malo ulja

Za koru:

🥐 500 g lisnatog testa (razvučenog u pravougaonik)

Za premazivanje:

🥚 1 jaje ili malo ulja (ako je posna verzija)

Priprema

1️⃣ Fil:

Na ulju proprži crni i beli luk. Dodaj meso, začine, pirinač i kiseli kupus. Dinstaj 10 minuta dok sve ne omekša i sjedini se.

2️⃣ Punjenje:

Razvuci lisnato testo. Na sredinu stavi fil, pa uvij kao štrudlu. Možeš oblikovati u veknu ili zavezati krajeve kao veliki "bombon".

3️⃣ Pečenje:

Premaži jajetom ili uljem, pa peci na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.

4️⃣ Serviranje:

Seći na kriške i služiti uz pavlaku, jogurt ili paradajz-sos.

Nutritivne vrednosti

🔥 Kalorije: 360 kcal

💪 Proteini: 18 g

🍚 Ugljeni hidrati: 25 g

🛢 Masti: 22 g

Savet

Ako praviš posnu verziju, koristi biljno mleveno meso i izostavi jaje. Dodaj i pečurke za puniji ukus.