Recept za musaku
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
Za musaku:
500g mlevenog mesa (goveđe ili svinjsko)
1 kg krompira
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, iseckana (ili 200g pelata iz konzerve)
1 kašika paradajz pirea
2 kašike ulja
So i biber po ukusu
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica suvog začina (po želji)
2 jaja
200ml mleka
Svež peršun za dekoraciju
Za bešamel sos:
50g maslaca
50g brašna
500ml mleka
So, biber i muskatni oraščić po ukusu
Priprema
Priprema krompira:
Krompir oljuštite i iseckajte na tanke kolutove.
Blanširajte krompir u ključaloj vodi 5-7 minuta dok ne omekša. Ocedite i ostavite sa strane.
Priprema mesa:
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane zlatno-smeđe i ne ispari sva tečnost.
Dodajte iseckani paradajz ili pelate, paradajz pire, so, biber, mlevenu crvenu papriku i suvi začin.
Kuvajte još 10 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
Priprema bešamel sosa:
U tiganju rastopite maslac na srednjoj vatri.
Dodajte brašno i kuvajte uz stalno mešanje dok ne postane zlatno.
Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje dok ne dobijete glatki sos.
Kuvajte dok se sos ne zgusne, dodajte so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
Sklapanje musake:
U vatrostalnu posudu poređajte sloj krompira.
Preko krompira stavite sloj mlevenog mesa.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krompira.
Prelijte bešamel sosom preko poslednjeg sloja krompira.
Pečenje:
Zagrejte rernu na 180°C.
Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Izvadite musaku iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
Serviranje:
Poslužite musaku toplu, ukrašenu seckanim svežim peršunom.
Po želji, poslužite uz svežu salatu.
Uživajte u ukusnoj musaki!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!