Posne Paprike Punjene Pirinčem i Povrćem
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme kuvanja/pečenja: 40 minuta Ukupno vreme: 1 sat
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Posna jela

Opis
Ove posne paprike punjene pirinčem i povrćem su klasično, ali izuzetno ukusno jelo. Lako za pripremu, a idealno za svaki post ili zdrav obrok tokom godine. Kombinacija pirinča, šargarepe, tikvica i začina čini ih hranljivim i mirisnim jelom.
Sastojci
8 srednjih paprika (crvene ili zelene)
200 g pirinča
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 šargarepe, narendane
1 tikvica, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
400 ml paradajz soka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
So i biber po ukusu
1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog
Priprema
Priprema paprika:
Operite paprike, odsecite vrhove i očistite semenke. Ostavite ih sa strane dok pripremate fil.
Priprema fila:
Na maslinovom ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, tikvicu i beli luk, pa dinstajte 5 minuta.
Dodajte opran pirinač i mlevenu crvenu papriku, te sve zajedno propržite još 2-3 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte polovinu paradajz soka. Kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.
Punjenje paprika:
Napunite paprike pripremljenim filom, ali ostavite malo prostora jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
Poređajte napunjene paprike u duboku šerpu ili vatrostalnu posudu.
Kuvanje/pečenje:
Prelijte paprike ostatkom paradajz soka i dodajte malo vode da pokrije dno posude.
Kuvajte na srednjoj vatri na šporetu 30-40 minuta ili pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta, dok paprike ne omekšaju.
Serviranje:
Poslužite toplo, ukrašeno seckanim peršunom, uz krišku svežeg hleba ili salatu po izboru.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 150 kcal
Proteini: 3 g
Masti: 5 g
Ugljeni hidrati: 22 g
Savet
Za dodatnu aromu, u fil možete dodati kašičicu suvog bosiljka ili origana. Takođe, paprike možete peći u rerni prelivene s malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Posna jela

🥘 Posna paprikaš čorba sa krompirom i šampinjonima – zasiti, greje i miriše domaće

🥙 Posne pljeskavice od leblebija i povrća – Zdravo, ukusno, bez mesa
Posne Faširane Šnicle od Grilovanog Povrća

🥣 Čorba za dušu – kada ti treba oslonac u tanjiru

🍄🌾 Pilav od pečuraka i praziluka sa bademom i limunom

🫘 Gravče na tavče – posni klasik iz rerne, bez trunke mesa