Posne Paprike Punjene Pirinčem i Povrćem

101 pregleda 07.01.2025 Ocena: N/A Aktivno vreme: 20 minuta Vreme kuvanja/pečenja: 40 minuta Ukupno vreme: 1 sat

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Posne Paprike Punjene Pirinčem i Povrćem
🌶️ Posne paprike punjene pirinčem i povrćem – tradicionalno i ukusno! Idealan obrok za post ili svaki dan. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i inspirišite se! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #posnorecepti #punjenepaprike #zdravahrana

Opis

Ove posne paprike punjene pirinčem i povrćem su klasično, ali izuzetno ukusno jelo. Lako za pripremu, a idealno za svaki post ili zdrav obrok tokom godine. Kombinacija pirinča, šargarepe, tikvica i začina čini ih hranljivim i mirisnim jelom.

Sastojci

  • 8 srednjih paprika (crvene ili zelene)
  • 200 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, narendane
  • 1 tikvica, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 400 ml paradajz soka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog

Priprema

  1. Priprema paprika:
  2. Operite paprike, odsecite vrhove i očistite semenke. Ostavite ih sa strane dok pripremate fil.
  3. Priprema fila:
  4. Na maslinovom ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, tikvicu i beli luk, pa dinstajte 5 minuta.
  5. Dodajte opran pirinač i mlevenu crvenu papriku, te sve zajedno propržite još 2-3 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte polovinu paradajz soka. Kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.
  6. Punjenje paprika:
  7. Napunite paprike pripremljenim filom, ali ostavite malo prostora jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
  8. Poređajte napunjene paprike u duboku šerpu ili vatrostalnu posudu.
  9. Kuvanje/pečenje:
  10. Prelijte paprike ostatkom paradajz soka i dodajte malo vode da pokrije dno posude.
  11. Kuvajte na srednjoj vatri na šporetu 30-40 minuta ili pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta, dok paprike ne omekšaju.
  12. Serviranje:
  13. Poslužite toplo, ukrašeno seckanim peršunom, uz krišku svežeg hleba ili salatu po izboru.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 150 kcal
💪 Proteini: 3 g
🛢 Masti: 5 g
🥔 Ugljeni hidrati: 22 g

Saveti

Za dodatnu aromu, u fil možete dodati kašičicu suvog bosiljka ili origana. Takođe, paprike možete peći u rerni prelivene s malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu