Posne Paprike Punjene Pirinčem i Povrćem
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme kuvanja/pečenja: 40 minuta Ukupno vreme: 1 sat
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Posna jela

Opis
Ove posne paprike punjene pirinčem i povrćem su klasično, ali izuzetno ukusno jelo. Lako za pripremu, a idealno za svaki post ili zdrav obrok tokom godine. Kombinacija pirinča, šargarepe, tikvica i začina čini ih hranljivim i mirisnim jelom.
Sastojci
8 srednjih paprika (crvene ili zelene)
200 g pirinča
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 šargarepe, narendane
1 tikvica, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
400 ml paradajz soka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
So i biber po ukusu
1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog
Priprema
Priprema paprika:
Operite paprike, odsecite vrhove i očistite semenke. Ostavite ih sa strane dok pripremate fil.
Priprema fila:
Na maslinovom ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, tikvicu i beli luk, pa dinstajte 5 minuta.
Dodajte opran pirinač i mlevenu crvenu papriku, te sve zajedno propržite još 2-3 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte polovinu paradajz soka. Kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.
Punjenje paprika:
Napunite paprike pripremljenim filom, ali ostavite malo prostora jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
Poređajte napunjene paprike u duboku šerpu ili vatrostalnu posudu.
Kuvanje/pečenje:
Prelijte paprike ostatkom paradajz soka i dodajte malo vode da pokrije dno posude.
Kuvajte na srednjoj vatri na šporetu 30-40 minuta ili pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta, dok paprike ne omekšaju.
Serviranje:
Poslužite toplo, ukrašeno seckanim peršunom, uz krišku svežeg hleba ili salatu po izboru.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 150 kcal
Proteini: 3 g
Masti: 5 g
Ugljeni hidrati: 22 g
Savet
Za dodatnu aromu, u fil možete dodati kašičicu suvog bosiljka ili origana. Takođe, paprike možete peći u rerni prelivene s malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!