Recept za Novopazarski ćevap
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
Za ćevape:
500g mlevene junetine
500g mlevene ovčetine ili jagnjetine
2-3 čena belog luka
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
50ml mineralne vode
1 kašika ulja
Za serviranje:
Lepinje
Seckani crni luk
Kajmak ili pavlaka (po želji)
Priprema
Priprema mesa:
U velikoj posudi pomešajte mlevenu junetinu i ovčetinu/jagnjetinu.
Dodajte sitno iseckani ili izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
Dodajte mineralnu vodu i ulje, pa mesite smesu dok ne postane kompaktna i glatka.
Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
Formiranje ćevapa:
Izvadite meso iz frižidera i formirajte ćevape rukama ili uz pomoć mašine za oblikovanje.
Ćevapi treba da budu dugački oko 8-10 cm i debljine oko 2 cm.
Pečenje:
Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje visoku temperaturu.
Pecite ćevape 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju i dok se ne ispeku do kraja.
Tokom pečenja, povremeno ih premažite sa malo ulja ili masnoće.
Serviranje:
Lepinje prerežite na pola i zagrejte ih na roštilju ili tiganju dok ne postanu tople i hrskave.
Poslužite ćevape u lepinji sa seckanim crnim lukom i, po želji, kajmakom ili pavlakom.
Uživajte u autentičnom ukusu Novopazarskog ćevapa!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!