Gurmanija.rs Logo

Rižoto sa pečurkama i povrćem

544 pregleda 29.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Rižoto sa pečurkama i povrćem
draft

Sastojci

200 g pirinča za rižoto (arborio ili drugi kratkozrni pirinač)

250 g pečuraka (šampinjoni, bukovače ili mešavina pečuraka, isečenih na listiće)

1 crveni luk (sitno seckan)

2 čena belog luka (sitno seckana)

1 crvena paprika (isečena na kockice)

1 šargarepa (isečena na kolutove)

1 tikvica (isečena na kockice)

1 šolja smrznutog graška

1,5 l povrtnog bujona (toplog)

100 ml belog vina (opciono, za dodatnu aromu)

3 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

1 kašika svežeg peršuna (sitno seckanog)

Sok od pola limuna (za svežinu)

Priprema

Priprema povrća i pirinča:

U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte šargarepu, papriku i tikvicu, pa propržite još 5 minuta.

Dodajte pečurke i pržite ih dok ne omekšaju i puste vodu.

Dodavanje pirinča:

Umešajte pirinač i pržite 1-2 minuta, uz stalno mešanje, dok pirinač ne postane staklast. Ako koristite vino, sada ga dodajte i kuvajte dok ne ispari.

Dodavanje bujona:

Počnite da dodajete topao bujon, po jednu kutlaču, stalno mešajući. Sačekajte da pirinač upije tečnost pre nego što dodate sledeću kutlaču. Ponavljajte ovaj postupak dok pirinač ne bude kuvan "al dente" (oko 18-20 minuta).

Dodavanje graška i začina:

Pred kraj kuvanja, dodajte smrznuti grašak i kuvajte još nekoliko minuta dok grašak ne omekša. Začinite solju i biberom po ukusu.

Finalni dodir:

Sklonite rižoto sa šporeta, dodajte sok od limuna i svež peršun, pa promešajte.

Serviranje:

Poslužite toplo, uz dodatak svežeg peršuna na vrhu i po želji nekoliko kapi maslinovog ulja.

Nutritivne vrednosti po porciji:

Kalorije: 350 kcal

Proteini: 8 g

Masti: 10 g

Ugljeni hidrati: 55 g

Vlakna: 6 g

Vitamini i minerali: bogat izvor vitamina A, C, kalijuma i vlakana

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu