Recept za Slavonski Čobanac

123 pregleda 08.09.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Recept za Slavonski Čobanac
draft

Sastojci

  • 500 g junetine (od plećke ili vrata)
  • 500 g svinjetine (od buta ili plećke)
  • 300 g divljači (opciono, poput srnetine ili divlje svinje)
  • 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
  • 3 čena belog luka (sitno seckana)
  • 2 šargarepe (narendane)
  • 1-2 paradajza (oljuštena i iseckana) ili 200 ml paradajz pirea
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 kašike masti ili ulja
  • 1 kašika aleve paprike (slatke)
  • 1 kašičica ljute aleve paprike (po ukusu)
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica suvog začina (npr. Vegeta)
  • So i biber po ukusu
  • 200 ml crnog vina
  • 1 l vode ili goveđeg bujona
  • Svež peršun za dekoraciju (opciono)

Priprema

  1. Priprema mesa:
  2. Meso isecite na kockice srednje veličine. Ako koristite različite vrste mesa, pazite da svi komadi budu slične veličine.
  3. Prženje luka i mesa:
  4. U velikoj šerpi (idealno u kotliću ako pripremate na otvorenom) zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
  5. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i omekša.
  6. Dodajte seckani beli luk i pržite kratko, oko 1 minut.
  7. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  8. Dodavanje povrća i začina:
  9. Dodajte narendanu šargarepu, paradajz (ili paradajz pire), lovorov list, slatku i ljutu alevu papriku, kumin, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte da se svi začini sjedine.
  10. Sipajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
  11. Kuvanje čobanca:
  12. Dodajte vodu ili goveđi bujon u šerpu i pustite da sve provri.
  13. Smanjite vatru na lagano kuvanje i pokrijte šerpu. Kuvajte čobanac polako oko 2-3 sata, povremeno mešajući, dok meso ne postane veoma mekano i svi ukusi se lepo sjedine. Po potrebi dolivajte još vode ili bujona.
  14. Završni dodiri:
  15. Pred kraj kuvanja proverite začine i dodajte još soli, bibera ili ljute paprike po ukusu.
  16. Sklonite sa vatre i ostavite da se čobanac malo odmori pre serviranja.
  17. Serviranje:
  18. Slavonski čobanac poslužite topao, uz svež hleb ili domaće knedle, i po želji ukrasite seckanim svežim peršunom.
  19. Prijatno!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu