Recept za Slavonski Čobanac
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
500 g junetine (od plećke ili vrata)
500 g svinjetine (od buta ili plećke)
300 g divljači (opciono, poput srnetine ili divlje svinje)
2 glavice crnog luka (sitno seckane)
3 čena belog luka (sitno seckana)
2 šargarepe (narendane)
1-2 paradajza (oljuštena i iseckana) ili 200 ml paradajz pirea
2-3 lovorova lista
2 kašike masti ili ulja
1 kašika aleve paprike (slatke)
1 kašičica ljute aleve paprike (po ukusu)
1 kašičica kumina
1 kašičica suvog začina (npr. Vegeta)
So i biber po ukusu
200 ml crnog vina
1 l vode ili goveđeg bujona
Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema
Priprema mesa:
Meso isecite na kockice srednje veličine. Ako koristite različite vrste mesa, pazite da svi komadi budu slične veličine.
Prženje luka i mesa:
U velikoj šerpi (idealno u kotliću ako pripremate na otvorenom) zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i omekša.
Dodajte seckani beli luk i pržite kratko, oko 1 minut.
Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Dodavanje povrća i začina:
Dodajte narendanu šargarepu, paradajz (ili paradajz pire), lovorov list, slatku i ljutu alevu papriku, kumin, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte da se svi začini sjedine.
Sipajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
Kuvanje čobanca:
Dodajte vodu ili goveđi bujon u šerpu i pustite da sve provri.
Smanjite vatru na lagano kuvanje i pokrijte šerpu. Kuvajte čobanac polako oko 2-3 sata, povremeno mešajući, dok meso ne postane veoma mekano i svi ukusi se lepo sjedine. Po potrebi dolivajte još vode ili bujona.
Završni dodiri:
Pred kraj kuvanja proverite začine i dodajte još soli, bibera ili ljute paprike po ukusu.
Sklonite sa vatre i ostavite da se čobanac malo odmori pre serviranja.
Serviranje:
Slavonski čobanac poslužite topao, uz svež hleb ili domaće knedle, i po želji ukrasite seckanim svežim peršunom.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!