Ćufte u Sosu od Paradajza – Klasični Porodični Obrok

290 pregleda 11.01.2025 Ocena: N/A Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 20 minuta Ukupno vreme: 50 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Ćufte u Sosu od Paradajza – Klasični Porodični Obrok
🍝 Ćufte u sosu od paradajza – klasičan ručak koji svi vole! Sočne i ukusne, savršene uz pire krompir ili testeninu. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u svakom zalogaju! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #ćufte #ručakdana #tradicionalnirecept

Opis

Ćufte u sosu od paradajza su omiljeno jelo koje spaja sočne mesne kuglice i bogat, aromatičan sos. Ovaj recept je savršen za porodični ručak, a najbolje se slaže uz pire krompir ili testeninu.

Sastojci

  • Za ćufte:
  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog
  • 2 kašike ulja (za prženje)
  • Za sos:
  • 400 ml paradajz pirea (pasirane paradajz)
  • 2 kašike paradajz paste
  • 200 ml vode ili pilećeg bujona
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica šećera
  • So, biber i origano po ukusu
  • Svež bosiljak ili peršun za dekoraciju

Priprema

  1. 1. Priprema ćufti:
  2. U činiji pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, jaje, prezle, crvenu papriku, peršun, so i biber. Dobro izmešajte dok smesa ne postane homogena.
  3. Oblikujte kuglice veličine oraha i ostavite ih na tanjir.
  4. 2. Prženje ćufti:
  5. U tiganju zagrejte ulje i propržite ćufte sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih i ostavite sa strane.
  6. 3. Priprema sosa:
  7. U istom tiganju zagrejte ulje, dodajte brašno i pržite dok ne postane svetlo zlatne boje.
  8. Dodajte paradajz pire, paradajz pastu, vodu ili bujon i šećer. Mešajte dok se sve lepo sjedini. Začinite sos solju, biberom i origanom.
  9. Kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok sos ne počne da se zgušnjava.
  10. 4. Dodavanje ćufti u sos:
  11. Pažljivo ubacite ćufte u sos i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno ih okrećući da se ravnomerno skuvaju.
  12. 5. Serviranje:
  13. Poslužite ćufte uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb. Ukrasite svežim bosiljkom ili peršunom.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 350 kcal
💪 Proteini: 25 g
🛢 Masti: 15 g
🥔 Ugljeni hidrati: 20 g

Saveti

Za bogatiji ukus, u sos možete dodati malo belog vina ili kašičicu pavlake. Ako želite dodatnu aromu, začinite ćufte bosiljkom ili majčinom dušicom.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu