Pohovani Patlidžan sa Belim Sosom
Aktivno vreme: 25 minuta Ukupno vreme: 45 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ovo jelo kombinuje hrskavost pohovanog patlidžana sa kremastim belim sosom. Jednostavan i ukusan obrok, idealan za dane posta ili kao lagana večera. Poslužite ga uz svežu salatu za potpun doživljaj.
Sastojci
Za pohovanje:
2 veća patlidžana
150 g brašna
100 g prezli
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
200 ml gazirane vode
Ulje za prženje
Za beli sos:
200 g posnog jogurta
2 čena belog luka, sitno seckana
Sok od pola limuna
1 kašika maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
Priprema patlidžana:
Patlidžan operite i isecite na kolutove debljine 1 cm. Pospite ih solju i ostavite 20 minuta da puste gorčinu. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
Pohovanje:
U jednoj činiji pomešajte brašno, so i biber. U drugoj činiji sipajte gaziranu vodu, a u trećoj prezle.
Svaki kolut patlidžana umočite prvo u brašno, zatim u gaziranu vodu, i na kraju u prezle.
Prženje:
U tiganju zagrejte ulje. Pržite pohovane kolutove patlidžana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Priprema belog sosa:
U činiji pomešajte jogurt, sitno seckani beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte i ostavite u frižideru da se hladi dok pripremate patlidžan.
Serviranje:
Pohovane kolutove patlidžana poslužite tople, prelivenim belim sosom i ukrašene svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 5 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 30 g
Savet
Za dodatnu hrskavost, u prezle možete dodati malo susama. Ako želite pečenju verziju, pohovane kolutove možete peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne postanu hrskavi.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!