Gurmanija.rs Logo

Pohovani Patlidžan sa Belim Sosom

162 pregleda 27.11.2024 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 25 minuta Ukupno vreme: 45 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Pohovani Patlidžan sa Belim Sosom
🍆 Pohovani Patlidžan sa Belim Sosom – lagano, hrskavo i posno! Ovaj recept je savršena kombinacija jednostavnosti i ukusa. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ovom posnom specijalitetu! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #pohovanipatlidzan #posnojelo

Opis

Ovo jelo kombinuje hrskavost pohovanog patlidžana sa kremastim belim sosom. Jednostavan i ukusan obrok, idealan za dane posta ili kao lagana večera. Poslužite ga uz svežu salatu za potpun doživljaj.

Sastojci

Za pohovanje:

2 veća patlidžana

150 g brašna

100 g prezli

1 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

200 ml gazirane vode

Ulje za prženje

Za beli sos:

200 g posnog jogurta

2 čena belog luka, sitno seckana

Sok od pola limuna

1 kašika maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Svež peršun za dekoraciju

Priprema

Priprema patlidžana:

Patlidžan operite i isecite na kolutove debljine 1 cm. Pospite ih solju i ostavite 20 minuta da puste gorčinu. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.

Pohovanje:

U jednoj činiji pomešajte brašno, so i biber. U drugoj činiji sipajte gaziranu vodu, a u trećoj prezle.

Svaki kolut patlidžana umočite prvo u brašno, zatim u gaziranu vodu, i na kraju u prezle.

Prženje:

U tiganju zagrejte ulje. Pržite pohovane kolutove patlidžana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Priprema belog sosa:

U činiji pomešajte jogurt, sitno seckani beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte i ostavite u frižideru da se hladi dok pripremate patlidžan.

Serviranje:

Pohovane kolutove patlidžana poslužite tople, prelivenim belim sosom i ukrašene svežim peršunom.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 280 kcal

Proteini: 5 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 30 g

Savet

Za dodatnu hrskavost, u prezle možete dodati malo susama. Ako želite pečenju verziju, pohovane kolutove možete peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne postanu hrskavi.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu