Gurmanija.rs Logo

Recept za Slatki Kupus

325 pregleda 07.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Recept za Slatki Kupus
draft

Sastojci

1 srednja glavica svežeg kupusa (oko 1 kg)

500 g svinjetine (but, plećka ili vrat)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa (narendana)

1 kašika masti ili ulja

2 paradajza (iseckana) ili 200 ml paradajz soka

1 kašičica aleve paprike

So i biber po ukusu

1-2 lovorova lista

200 ml vode ili bujona

Svež peršun za dekoraciju (opciono)

Priprema

Priprema mesa:

Svinjetinu isecite na kockice srednje veličine.

U većoj šerpi zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.

Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i ostavite sa strane.

Prženje povrća:

U istoj šerpi dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga dok ne postane staklast.

Dodajte seckani beli luk i narendanu šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Dodavanje kupusa:

Kupus operite, očistite i isecite na tanke trakice.

Dodajte kupus u šerpu sa povrćem i mešajte dok ne omekša i smanji zapreminu (oko 10 minuta).

Kombinovanje sastojaka:

Vratite meso u šerpu sa kupusom, dodajte iseckani paradajz ili paradajz sok, alevu papriku, lovorov list, so i biber po ukusu.

Dobro promešajte sve sastojke.

Kuvanje:

Dodajte vodu ili bujon, pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, ili dok kupus i meso ne omekšaju i svi ukusi se lepo prožmu.

Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još malo vode ili bujona.

Serviranje:

Slatki kupus poslužite topao, ukrašen svežim peršunom, uz parče domaćeg hleba ili proju.

Prijatno!