đ„đ§ UĆĄtipci od tikvica sa sirom i jogurt-dipom
12 pregleda
14.08.2025
Ocena: N/A
â° Priprema (ceÄenje + smesa + formiranje): 20 min
đ„ PeÄenje: 18â20 min
đ§ Odmor: 3 min
âł Ukupno: 41â43 min
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Topla Predjela

đ„đ§ ZlaÄani zalogaji koji miriĆĄu na domaÄu kuhinju! UĆĄtipci od tikvica + kremasti jogurt-dip = toplo predjelo koje nestaje iz pleha. #ToplaPredjela #Gurmanija
Opis
Spolja zlaÄano i hrskavo, iznutra soÄno i mekano. UĆĄtipci od rendanih tikvica i sira, peÄeni u rerni (bez puno ulja), uz kremasti jogurt-dip koji ih podiĆŸe na sledeÄi nivo.
Sastojci
- đ„ 500 g tikvica (grubo rendanih, dobro oceÄenih)
- đ§ 6 g soli (pola za ceÄenje, pola za smesu)
- đ§ 120 g fete ili sitnog sira (izmrvljenog)
- đ„ 2 jaja (â100 g)
- đż 10 g seckanog perĆĄuna
- đ§ 5 g belog luka, sitno seckanog
- đŸ 120 g glatkog braĆĄna
- âŹïž 6 g praĆĄka za pecivo
- â« 1 g bibera
- đ« 20 ml maslinovog ulja (za premaz pleha + smesu)
- Jogurt-dip:
- đ„ 200 g gustog jogurta (grÄki stil)
- đ 10 ml soka limuna
- đ§ 3 g belog luka, sitno seckanog ili zgnjeÄenog
- đ« 10 ml maslinovog ulja
- đ§ 2 g soli
- â« 0,5 g bibera
Priprema
- 1ïžâŁ Ocedi tikvice â Posoli rendane tikvice sa ~3 g soli, ostavi 10 min. Stisni ĆĄakom ili u krpi da izbaciĆĄ ĆĄto viĆĄe vode.
- 2ïžâŁ Smesa â PomeĆĄaj tikvice, jaja, sir, perĆĄun, beli luk, 120 g braĆĄna, praĆĄak za pecivo, preostalih ~3 g soli, biber i 10 ml ulja. Masa treba da je gusta, ali kaĆĄasta.
- 3ïžâŁ Formiranje â Pleh obloĆŸi papirom, premaĆŸi sa 10 ml ulja. KaĆĄikom oblikuj 14â16 malih âpogaÄicaâ.
- 4ïžâŁ PeÄenje â Peci na 210°C 18â20 min, na srednjoj visini; na polovini vremena okreni da obe strane porumene.
- 5ïžâŁ Dip â Umuti sve sastojke za jogurt-dip do glatke teksture.
- 6ïžâŁ Serviranje â UĆĄtipke posluĆŸi tople uz kaĆĄiku dipa i sveĆŸ perĆĄun.
Saveti
Ako masa deluje retko, dodaj joĆĄ 10â15 g braĆĄna; ako je previĆĄe gusta, umekĆĄaj sa 10â15 ml jogurta. Za ekstra hrskavu koricu pred kraj ukljuÄi grill 2 min.
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
JoĆĄ nema komentara. Budite prvi koji Äe ostaviti komentar!