Gurmanija.rs Logo

šŸ„¬šŸ„ Posna sarma sa pečurkama i pirinčem

17 pregleda 11.08.2025 Ocena: N/A ā° Priprema: 25 min ā³ Ukupno: 1 h 45 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Slika jela šŸ„¬šŸ„ Posna sarma sa pečurkama i pirinčem spremljenog po receptu sa Gurmanija.rs
šŸ„¬šŸ„ Posna sarma koja miriÅ”e na dom! Pečurke + pirinač, kiseli kupus i spor krč – tanjir koji greje i duÅ”u i stomak. #Gurmanija #PosnaJela #Sarma

Opis

Mirisna, nežno kisela i bogata – posna sarma koja greje i stomak i duÅ”u. Sočan fil od pečuraka i pirinča zavijen u listove kiselog kupusa, krčka se u domaćem paradajz sosu do savrÅ”enstva.

Sastojci

Priprema

  1. 1ļøāƒ£ Pripremi listove – Ako je kupus preslan, isperi listove i kratko potopi u mlaku vodu (5 min), pa ocedi.
  2. 2ļøāƒ£ Fil – Na 50 ml ulja dinstaj luk 3–4 min; dodaj Å”argarepu i pečurke pa prži joÅ” 6–7 min. Ubaci beli luk, pirinač, paprike, so i biber; nalij 150 ml vode i kuvaj 2–3 min da pirinač upije.
  3. 3ļøāƒ£ Motanje – Na svaki list stavi kaÅ”iku fila, uvij rubove i zarolaj čvrsto.
  4. 4ļøāƒ£ Složi – Dno Å”erpe obloži seckanim kupusom, ubaci lovor. Poređaj sarmice u krug, u dva reda ako treba.
  5. 5ļøāƒ£ Preliv – PomeÅ”aj pasirani paradajz, 450 ml vode/bujona i preostalih 50 ml ulja; prelij da tečnost prekrije sarme (dodaj joÅ” vode po potrebi).
  6. 6ļøāƒ£ Kuvanje – Krčko poklopljeno na tihoj vatri 75–90 min (ili u rerni 180°C oko 90 min). Ne meÅ”aj, samo povremeno prodrmaj Å”erpu.
  7. 7ļøāƒ£ Odmor – Pusti da odstoji 10 min pre serviranja.

Saveti

Najbolje su sutradan: ostavi sarme u Å”erpi da se potpuno ohlade, pa ih blago podgrej – ukusi se joÅ” bolje povežu.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu