Gurmanija.rs Logo

Recept za Rusku Salatu

164 pregleda 07.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Salate

Slika jela Recept za Rusku Salatu
draft

Sastojci

3 veća krompira

3 šargarepe

200 g smrznutog graška

5 kiselih krastavčića

200 g kuvane šunke ili pilećih prsa (opciono)

3 kuvana jaja

200 g majoneza

100 g kisele pavlake (opciono)

1 kašičica senfa (opciono)

So i biber po ukusu

Priprema

Priprema povrća:

Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na sitne kockice.

U šerpi sa ključalom posoljenom vodom prvo skuvajte krompir dok ne omekša (ali da zadrži oblik), zatim ga izvadite i stavite da se ohladi.

U istoj vodi skuvajte šargarepu dok ne omekša, pa je izvadite i ostavite da se ohladi.

Grašak skuvajte kratko (oko 5 minuta) i ostavite ga da se ohladi.

Priprema ostalih sastojaka:

Kisele krastavčiće iseckajte na sitne kockice.

Kuvana jaja oljuštite i isecite na sitne kockice.

Šunku ili pileća prsa (ako koristite) iseckajte na kockice.

Mešanje sastojaka:

U većoj posudi pomešajte skuvano i ohlađeno povrće (krompir, šargarepu, grašak), kisele krastavčiće, jaja i šunku.

Dodajte majonez, pavlaku i senf (ako koristite), pa dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.

Posolite i pobiberite po ukusu, pa još jednom dobro promešajte.

Hlađenje i serviranje:

Rusku salatu pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja kako bi se svi ukusi proželi.

Poslužite je hladnu, kao prilog uz mesna jela ili kao predjelo.

Prijatno!