Gurmanija.rs Logo

🄣 Sos od pečenih paprika i belog luka

223 pregleda 07.08.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ Priprema: 10 min šŸ”„ Pečenje: 20 min ā³ Ukupno: 30 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Sosovi

Slika jela 🄣 Sos od pečenih paprika i belog luka
šŸ”„ Sos od pečenih paprika i belog luka – topla uspomena, domaći mirisi, srce u tegli! Namaži ga, zagrizi i podseti se kako izgleda pravi ukus doma. šŸŒ¶ļøā¤ļø #Gurmanija #DomaćiSos #MirisiDetinjstva

Opis

Ovaj sos je mirisna kapsula detinjstva – bakine zimske večere, miris roÅ”tilja s dvoriÅ”ta, toplina doma. Pečene crvene paprike u zagrljaju sa belim lukom, maslinovim uljem i limunom stvaraju pun, blag, ali duboko emotivan ukus koji podseća da su najjednostavnije stvari često i najlepÅ”e. SavrÅ”en je za sve – od porodičnih ručkova do večernjih zalogaja s prijateljima.

Sastojci

šŸŒ¶ļø 4 crvene paprike (pečene, oljuÅ”tene)

šŸ§„ 2 čena belog luka

šŸ«’ 2 kaÅ”ike maslinovog ulja

šŸ‹ Sok od pola limuna

šŸ§‚ So i biber po ukusu

🌿 Prstohvat suŔenog origana

Priprema

1ļøāƒ£ Pecite paprike – Stavite ih u rernu na 220°C dok ne pocrne i ne omekÅ”aju. Pokrijte ih kratko, pa ih oljuÅ”tite.

2ļøāƒ£ Sastavite magiju – U blender stavite paprike, beli luk, limunov sok, ulje i začine.

3ļøāƒ£ Blendajte do snova – Dobijenu smesu miksujte dok ne postane glatka i svilenkasta.

4ļøāƒ£ Ohladite i služite – NajlepÅ”i je kada odstoji par sati u frižideru.

Nutritivne vrednosti

šŸ”‹ Kalorije: 60 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 1 g

šŸ„‘ Masti: 4 g

šŸž Ugljeni hidrati: 5 g

šŸ§‚ Natrijum: 180 mg

Savet

Dodaj kaÅ”ičicu dimljene paprike u prahu za neodoljivu aromu žara. A ako ti ostane – namaži ga na hleb, dodaj u sendvič, ili pomeÅ”aj sa jogurtom za najlepÅ”i dip!