Recept za Pasta Bolognese
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Pite i Testa

Sastojci
Za sos:
500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
2 čena belog luka (sitno seckana)
1 šargarepa (narendana)
1 stabljika celera (sitno seckana)
400 g paradajz pelata ili iseckanog paradajza iz konzerve
2 kašike paradajz pirea
100 ml crnog vina (opciono)
200 ml pilećeg ili povrtnog bujona
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Svež bosiljak za dekoraciju (opciono)
Za pastu:
400 g testenine (spageti, tagliatelle ili fusili)
So za kuvanje testenine
Za serviranje:
Parmezan (narendan)
Priprema
Priprema sosa:
U velikom tiganju ili šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk, šargarepu i celer, pa pržite još nekoliko minuta dok povrće malo ne omekša.
Dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne dobije smeđu boju. Mešajte povremeno da se meso ravnomerno isprži.
Sipajte crno vino (ako ga koristite) i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
Dodajte paradajz pelat, paradajz pire, suvi origano, bosiljak, so i biber po ukusu.
Smanjite vatru, dolijte bujon i kuvajte sos na laganoj vatri oko 30-45 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne i svi ukusi ne prožmu.
Kuvanje paste:
U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju (obično 8-10 minuta za al dente).
Ocedite testeninu i sačuvajte malo vode od kuvanja (oko 50 ml) da biste je dodali u sos ako je potrebno.
Spajanje paste i sosa:
Dodajte kuvanu testeninu u sos i dobro promešajte. Ako je sos previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja paste.
Serviranje:
Pastu bolonjeze poslužite toplo, posutu sveže narendanim parmezanom i po želji ukrašenu listićima svežeg bosiljka.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!