Recept za Lenju Pitu sa Jabukama
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Sastojci
Za koru:
500 g brašna
200 g šećera
250 g maslaca (ili margarina)
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
100 ml mleka
Za fil:
1,5 kg jabuka (oljuštenih i narendanih)
100 g šećera (ili po ukusu)
1 kašika cimeta
1 kašika griza (po potrebi, za upijanje soka od jabuka)
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema
Priprema kore:
U veću posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac (isečen na kockice) i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela – jedan deo za donju koru, a drugi za gornju. Ostavite testo u frižideru da se odmori 15-20 minuta.
Priprema fila:
Narendajte jabuke i pospite ih šećerom i cimetom. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi pustile sok.
Ocedite višak soka iz jabuka, a po potrebi dodajte kašiku griza kako bi upio preostalu tečnost.
Slaganje pite:
Razvucite jedan deo testa i stavite ga na dno pleha (dimenzija oko 20x30 cm) obloženog papirom za pečenje. Testo probodite viljuškom na nekoliko mesta.
Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
Razvucite drugi deo testa i pažljivo ga stavite preko jabuka. Blago pritisnite krajeve kako bi se spojili.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok gornja kora ne postane zlatno-smeđa.
Posluživanje:
Kada se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu. Secite je na kocke i poslužite.
Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 12 parčadi):
Kalorije: ~300 kcal
Proteini: 3 g
Ugljeni hidrati: 45 g
Masti: 12 g
Zasićene masti: 7 g
Lenja pita sa jabukama je klasik domaće kuhinje – hrskava kora, mirisni fil od jabuka i cimeta, savršen za svaku priliku!
"Domaća pita od jabuka – zlatna korica, sočne jabuke i savršen ukus! 🍏🥧 Klasična poslastica koja miriše na detinjstvo. Ko bi voleo parče ove pite? 😍 #PitaOdJabuka #DomaćaPoslastica #UkusDetinjstva"
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!