Recept za Punjene Tikvice
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
4 srednje velike tikvice
300 g mlevenog mesa (po izboru)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa (narendana)
1 šoljica pirinča (opciono)
1 paradajz (sitno iseckan)
1 jaje
So i biber po ukusu
1 kašika sitno seckanog peršuna
1 kašika mlevene paprike
200 ml paradajz soka ili pelata
200 ml vode
2 kašike ulja
Priprema
Priprema tikvica:
Operite tikvice i isecite ih na polovine po dužini. Kašikom izdubite sredinu svake polovine, ostavljajući debljinu od oko 1 cm, tako da dobijete "čamčiće". Izdubljeni deo sitno iseckajte i sačuvajte za nadev.
Priprema nadeva:
U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Dodajte narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, i iseckani izdubljeni deo tikvica. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta.
Dodajte pirinač (ako koristite), iseckani paradajz, so, biber, mlevenu papriku i peršun. Kuvajte još par minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Sklonite tiganj sa vatre i ostavite nadev da se malo prohladi. U prohlađeni nadev dodajte jaje i dobro izmešajte.
Punjenje tikvica:
Napunite svaku polovinu tikvice pripremljenim nadevom i poređajte ih u tepsiju ili vatrostalnu posudu.
Pečenje:
Prelijte tikvice paradajz sokom ili pelatom i vodom, tako da tečnost pokrije do pola visine tikvica.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a nadev se lepo zapeče.
Serviranje:
Punjene tikvice poslužite tople, uz dodatak kisele pavlake ili sveže seckanog peršuna po želji.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

🥩 Filet Mignon sa tartuf pireom i karamelizovanim šargarepama

🥬 Sarma u lisnatom testu – Novo lice starog klasika

🥟 Hinkali sa mesom – gruzijski specijalitet koji se razvlači, puni i nestaje u jednom dahu

Goveđi gulaš sa pire krompirom – miris detinjstva u svakom zalogaju 🥔🥩

🍖 Punjena Vešalica sa Kajmakom i Dimljenom Slaninom – Gurmanski Klasik

Recept za Svadbarski Kupus