Gurmanija.rs Logo

Recept za Punjene Tikvice

196 pregleda 04.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Recept za Punjene Tikvice
draft

Sastojci

4 srednje velike tikvice

300 g mlevenog mesa (po izboru)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa (narendana)

1 šoljica pirinča (opciono)

1 paradajz (sitno iseckan)

1 jaje

So i biber po ukusu

1 kašika sitno seckanog peršuna

1 kašika mlevene paprike

200 ml paradajz soka ili pelata

200 ml vode

2 kašike ulja

Priprema

Priprema tikvica:

Operite tikvice i isecite ih na polovine po dužini. Kašikom izdubite sredinu svake polovine, ostavljajući debljinu od oko 1 cm, tako da dobijete "čamčiće". Izdubljeni deo sitno iseckajte i sačuvajte za nadev.

Priprema nadeva:

U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Dodajte narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, i iseckani izdubljeni deo tikvica. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta.

Dodajte pirinač (ako koristite), iseckani paradajz, so, biber, mlevenu papriku i peršun. Kuvajte još par minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Sklonite tiganj sa vatre i ostavite nadev da se malo prohladi. U prohlađeni nadev dodajte jaje i dobro izmešajte.

Punjenje tikvica:

Napunite svaku polovinu tikvice pripremljenim nadevom i poređajte ih u tepsiju ili vatrostalnu posudu.

Pečenje:

Prelijte tikvice paradajz sokom ili pelatom i vodom, tako da tečnost pokrije do pola visine tikvica.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a nadev se lepo zapeče.

Serviranje:

Punjene tikvice poslužite tople, uz dodatak kisele pavlake ili sveže seckanog peršuna po želji.

Prijatno!