Recept za Vanilice
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert
Sastojci
250 g svinjske masti (može se zameniti maslacem za blaži ukus)
100 g šećera u prahu
1 jaje
1 vanilin šećer
1 kašičica rendane limunove kore
500 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g mlevenih oraha (opciono)
Džem od kajsije ili šipka za spajanje (možete koristiti i neki drugi omiljeni džem)
Šećer u prahu za posipanje
Priprema
Priprema testa:
U većoj posudi pomešajte mast (ili maslac) i šećer u prahu. Mutite mikserom dok smesa ne postane penasta.
Dodajte jaje, vanilin šećer i rendanu limunovu koru, pa nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe (ako ih koristite). Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odmara u frižideru oko 30 minuta.
Oblikovanje vanilica:
Rernu zagrejte na 180°C.
Testo izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm.
Modlicama za vanilice ili manjim čašicama vadite krugove.
Poređajte krugove na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje:
Vanilice pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10-12 minuta, ili dok ne dobiju blagu zlatnu boju. Pazite da ne prepečete vanilice jer treba da ostanu svetle.
Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
Spajanje vanilica:
Ohlađene vanilice spajajte po dve džemom od kajsije ili šipka.
Kada su sve vanilice spojene, uvaljajte ih u šećer u prahu.
Čuvanje:
Vanilice možete čuvati u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu. S vremenom postaju mekše i ukusnije.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!