Gurmanija.rs Logo

šŸ§€ Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno

2466 pregleda 01.06.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ Aktivno: 15 min ā™Øļø Pečenje: 30 min āœ… Ukupno: 45 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela šŸ§€ Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno
šŸ§€ Musaka bez mesa, ali puna ukusa – red tikvica, red sira, pa sve zapečeno da pucketa. šŸ”— Klik za recept! #gurmanija #glavnajela #musakaodtikvica

Opis

Lagana kao dah, ali bogata kao glavno jelo. Tikvice, sir, pavlaka i jaja složeni kao lazanja, pa zapečeni do zlatne korice. Nema mesa, ali ne fali ničeg – samo uzmeÅ” kaÅ”iku i krećeÅ” red po red.

Sastojci

šŸ„’ 2–3 tikvice (tanke, mlade)

šŸ§€ 200 g sitnog sira (ili feta)

🄚 2 jaja

šŸ„› 200 ml pavlake (za kuvanje ili kisela)

šŸ§‚ So, biber

šŸ«’ Ulje za premazivanje

🌿 Malo origana ili suŔenog perŔuna

šŸž KaÅ”ika prezli (za posipanje)

Priprema

1ļøāƒ£ Tikvice iseci na tanke kolutove, posoli i ostavi 10 minuta da puste vodu, pa ih prebriÅ”i.

2ļøāƒ£ Umuti 🄚 jaja sa šŸ„› pavlakom i dodaj malo šŸ§‚ soli, bibera i suvi začin.

3ļøāƒ£ Naulji vatrostalnu činiju i ređaj sloj šŸ„’ tikvica, sloj šŸ§€ sira, pa malo smese sa pavlakom.

4ļøāƒ£ Ponovi slojeve dok ne potroÅ”iÅ” sve. Poslednji sloj neka bude pavlaka i kaÅ”ika šŸž prezli.

5ļøāƒ£ Peci na 200°C oko 30 minuta dok fino ne porumeni.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ 280 kcal (po porciji, 4 ukupno)

🄚 Proteini: 14 g

šŸž UH: 8 g

šŸ„‘ Masti: 20 g

Savet

Za dodatnu jačinu – dodaj rendani kačkavalj u srednji sloj ili malo rendanog parmezana na vrh.