Gurmanija.rs Logo

šŸ§€ Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno

1853 pregleda 01.06.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ Aktivno: 15 min ā™Øļø Pečenje: 30 min āœ… Ukupno: 45 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela šŸ§€ Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno
šŸ§€ Musaka bez mesa, ali puna ukusa – red tikvica, red sira, pa sve zapečeno da pucketa. šŸ”— Klik za recept! #gurmanija #glavnajela #musakaodtikvica

Opis

Lagana kao dah, ali bogata kao glavno jelo. Tikvice, sir, pavlaka i jaja složeni kao lazanja, pa zapečeni do zlatne korice. Nema mesa, ali ne fali ničeg – samo uzmeÅ” kaÅ”iku i krećeÅ” red po red.

Sastojci

šŸ„’ 2–3 tikvice (tanke, mlade)

šŸ§€ 200 g sitnog sira (ili feta)

🄚 2 jaja

šŸ„› 200 ml pavlake (za kuvanje ili kisela)

šŸ§‚ So, biber

šŸ«’ Ulje za premazivanje

🌿 Malo origana ili suŔenog perŔuna

šŸž KaÅ”ika prezli (za posipanje)

Priprema

1ļøāƒ£ Tikvice iseci na tanke kolutove, posoli i ostavi 10 minuta da puste vodu, pa ih prebriÅ”i.

2ļøāƒ£ Umuti 🄚 jaja sa šŸ„› pavlakom i dodaj malo šŸ§‚ soli, bibera i suvi začin.

3ļøāƒ£ Naulji vatrostalnu činiju i ređaj sloj šŸ„’ tikvica, sloj šŸ§€ sira, pa malo smese sa pavlakom.

4ļøāƒ£ Ponovi slojeve dok ne potroÅ”iÅ” sve. Poslednji sloj neka bude pavlaka i kaÅ”ika šŸž prezli.

5ļøāƒ£ Peci na 200°C oko 30 minuta dok fino ne porumeni.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ 280 kcal (po porciji, 4 ukupno)

🄚 Proteini: 14 g

šŸž UH: 8 g

šŸ„‘ Masti: 20 g

Savet

Za dodatnu jačinu – dodaj rendani kačkavalj u srednji sloj ili malo rendanog parmezana na vrh.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu