Recept za Domaću Gibanicu

110 pregleda 06.08.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Recept za Domaću Gibanicu
draft

Sastojci

  • 500g tankih kora za pitu
  • 500g sitnog sira (feta, mladi sir ili kombinacija)
  • 5 jaja
  • 200ml jogurta
  • 200ml kisele pavlake
  • 100ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • So po ukusu (ako sir nije dovoljno slan)
  • 100ml mineralne vode

Priprema

  1. Priprema smese za gibanicu:
  2. U velikoj posudi umutiti jaja sa jogurtom i kiselom pavlakom.
  3. Dodati ulje, prašak za pecivo i dobro promešati.
  4. Dodati sitan sir i promešati da se svi sastojci sjedine. Ako je sir neslan, dodati so po ukusu.
  5. Priprema kora:
  6. Kore za pitu podeliti na dva jednaka dela.
  7. Prvu polovinu kora ređati na dno podmazane tepsije, svaku koru premazujući pripremljenom smesom. Kore treba gužvati pre nego što ih stavite u tepsiju kako bi gibanica bila mekana i vazdušasta.
  8. Punjenje:
  9. Nakon što ste poređali prvu polovinu kora i premazali ih smesom, ravnomerno rasporedite preostalu smesu preko kora.
  10. Gornji sloj:
  11. Preko smese staviti drugu polovinu kora, svaku koru ponovo gužvati i premazivati smesom.
  12. Na kraju, preliti preostalu smesu preko gibanice i preliti mineralnom vodom kako bi gibanica bila sočna.
  13. Pečenje:
  14. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok gibanica ne dobije lepu zlatno-braon boju.
  15. Kada je pečena, izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi pre sečenja.
  16. Serviranje:
  17. Seći na kvadrate ili trouglove i poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu