Recept za gurmansku pizzu sa slaninom
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Pite i Testa

Sastojci
Za testo:
500g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (7g)
300ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
400g pelata ili paradajz sosa
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
So i biber po ukusu
Za fil:
200g dimljene slanine, isečene na tanke trakice
200g mocarele, rendane
100g parmezana, rendanog
1 crveni luk, isečen na tanke kolutove
1 zelena paprika, isečena na tanke trakice
100g pečuraka, isečenih na listiće
100g crnih maslina, bez koštica, isečenih na kolutove
Svež bosiljak za dekoraciju
Priprema
Priprema testa:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
U manjoj posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne zapeni.
Dodajte maslinovo ulje u posudu sa kvascem, a zatim sipajte ovu smesu u brašno.
Mesite testo rukama dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta).
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat).
Priprema sosa:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne postane zlatan (oko 1 minut).
Dodajte pelate ili paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se sos malo ne zgusne.
Priprema fila:
Iseckajte dimljenu slaninu na tanke trakice i pržite je u tiganju dok ne postane hrskava. Ostavite sa strane.
Pripremite ostale sastojke za fil (rendana mocarela i parmezan, seckani crveni luk, zelena paprika, pečurke i masline).
Pravljenje pizze:
Zagrejte rernu na 220°C (ili maksimalnu temperaturu vaše rerne).
Testo za pizzu podelite na dva dela i razvucite svaki deo na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete željenu veličinu i debljinu.
Prebacite testo na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Premažite testo pripremljenim paradajz sosom.
Pospite rendanom mocarelom i parmezanom.
Rasporedite hrskavu slaninu, crveni luk, zelenu papriku, pečurke i masline po pizzi.
Pečenje:
Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok kora ne postane zlatno-smeđa, a sir se potpuno otopi i postane zlatan.
Serviranje:
Izvadite pizzu iz rerne i ukrasite svežim listovima bosiljka.
Poslužite toplu.
Uživajte u ukusnoj gurmanskoj pizzi sa slaninom!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Pite i Testa

🥬 Pita sa blitvom i prazilukom – zapečena mirisna korica, unutra meka i sočna

🥬 Pita sa blitvom i prazilukom – zeleni klasici domaće kuhinje

Recept za Pizza sa Četiri Vrste Sira

Pita sa Spanaćem

🍅 Mini pite sa paradajzom i sirom – prhko, sočno, toplo i gotovo za 30 minuta

🥔🥧 Krompiruša (pita od krompira i luka)