Recept za burek sa sirom
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Pite i Testa

Sastojci
Za testo:
500g brašna
1 kašičica soli
300ml tople vode
50ml ulja (za premazivanje)
Za fil:
500g svežeg sira (mladi sir ili rikota)
1 jaje
So po ukusu (ako je sir neslan)
Za premazivanje:
100ml ulja
50g putera (rastopljenog)
Priprema
Priprema testa:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Mesite testo 10-15 minuta dok ne postane elastično i glatko.
Podelite testo na četiri loptice, premažite ih uljem i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta.
Priprema fila:
U posudi pomešajte svež sir, jaje i so po ukusu. Dobro izmešajte dok smesa ne postane homogena.
Razvijanje testa:
Na radnoj površini posutoj brašnom razvucite svaku lopticu testa oklagijom koliko možete.
Zatim nastavite da razvlačite testo rukama dok ne postane tanko kao papir. Pokušajte da ga razvlačite iz sredine prema ivicama.
Formiranje bureka:
Premažite razvijeno testo uljem i puterom.
Ravnomerno rasporedite fil od sira po površini testa.
Savijte testo u rolnu, pa zatim u oblik puža (spiralno).
Pečenje:
Stavite formirane bureke u podmazan pleh.
Premažite ih preostalim uljem i puterom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, ili dok burek ne dobije zlatno-braon boju.
Serviranje:
Izvadite burek iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre sečenja.
Poslužite topao uz jogurt ili kiselo mleko.
Uživajte u ukusnom domaćem bureku sa sirom!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: 5 (1 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
RichardObradovic:
asd1
03.08.2024 15:27
RichardObradovic:
Komentar!!!
03.08.2024 15:25
RichardObradovic:
Komentar!!!
03.08.2024 14:58