Recept za juneći gulaš
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
1 kg junećeg mesa (najbolje but ili plećka), isečenog na kocke
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 crvene paprike, isečene na trakice
2 šargarepe, isečene na kolutove
2 kašike masti ili ulja
2 kašike brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica ljute paprike (po želji)
2 paradajza, oljuštena i isečena (ili 200g pelata iz konzerve)
1 lovorov list
1 kašika paradajz pirea
1 l vode ili bujona
So i biber po ukusu
1 kašika aleve paprike
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
Priprema mesa:
Iseckajte juneće meso na kocke veličine 3-4 cm. Posolite i pobiberite po ukusu.
Prženje:
U velikoj šerpi zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još 1 minut.
Dodavanje mesa:
Dodajte juneće meso u šerpu i pržite ga dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Dodavanje povrća:
Dodajte crvenu papriku i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta.
Dodajte paradajz ili pelate i kuvajte dok tečnost ne ispari.
Dodavanje začina:
Dodajte mlevenu crvenu papriku, ljutu papriku (ako koristite) i brašno, pa dobro promešajte.
Dodajte paradajz pire i lovorov list, pa dobro promešajte.
Kuvanje:
Sipajte vodu ili bujon preko mesa i povrća, pazeći da sve bude pokriveno tečnošću.
Kuvajte na laganoj vatri 2-3 sata, ili dok meso ne omekša i postane sočno.
Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode ili bujona.
Završni koraci:
Kada je gulaš skoro gotov, dodajte so i biber po ukusu.
Kuvajte još 15-20 minuta da se svi ukusi sjedine.
Serviranje:
Poslužite juneći gulaš topao, ukrašen svežim peršunom.
Kao prilog možete poslužiti pire krompir, testeninu ili svež hleb.
Uživajte u ukusnom junećem gulašu!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!