Recept za juneći gulaš

114 pregleda 03.08.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Recept za juneći gulaš
draft

Sastojci

  • 1 kg junećeg mesa (najbolje but ili plećka), isečenog na kocke
  • 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 crvene paprike, isečene na trakice
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  • 2 kašike masti ili ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (po želji)
  • 2 paradajza, oljuštena i isečena (ili 200g pelata iz konzerve)
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 l vode ili bujona
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika aleve paprike
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema

  1. Priprema mesa:
  2. Iseckajte juneće meso na kocke veličine 3-4 cm. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Prženje:
  4. U velikoj šerpi zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
  5. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  6. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još 1 minut.
  7. Dodavanje mesa:
  8. Dodajte juneće meso u šerpu i pržite ga dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  9. Dodavanje povrća:
  10. Dodajte crvenu papriku i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta.
  11. Dodajte paradajz ili pelate i kuvajte dok tečnost ne ispari.
  12. Dodavanje začina:
  13. Dodajte mlevenu crvenu papriku, ljutu papriku (ako koristite) i brašno, pa dobro promešajte.
  14. Dodajte paradajz pire i lovorov list, pa dobro promešajte.
  15. Kuvanje:
  16. Sipajte vodu ili bujon preko mesa i povrća, pazeći da sve bude pokriveno tečnošću.
  17. Kuvajte na laganoj vatri 2-3 sata, ili dok meso ne omekša i postane sočno.
  18. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode ili bujona.
  19. Završni koraci:
  20. Kada je gulaš skoro gotov, dodajte so i biber po ukusu.
  21. Kuvajte još 15-20 minuta da se svi ukusi sjedine.
  22. Serviranje:
  23. Poslužite juneći gulaš topao, ukrašen svežim peršunom.
  24. Kao prilog možete poslužiti pire krompir, testeninu ili svež hleb.
  25. Uživajte u ukusnom junećem gulašu!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu