Kuvana junetina sa krompirom i šargarepom – Tradicionalno domaće jelo
⏳ Aktivno vreme: 30 minuta ⏳ Kuvanje: 2 sata ⏳ Ukupno vreme: 2 sata i 30 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ovo jelo je klasik domaće kuhinje, idealno za ručak koji prija celom domu. Mekana junetina, krompir i šargarepa kuvaju se polako u bogatom bujonu, stvarajući savršeno ukusno i okrepljujuće jelo. Spremano u livenom tiganju ili tučanom loncu, zadržava punu aromu i hranljive sastojke.
Sastojci
Za jelo:
600 g junetine (plećka, vrat ili but)
4 krompira srednje veličine
3 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 lovorov list
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica sušenog začina (po izboru)
2 kašike ulja
1,5 l vode ili supe
Za zapršku (po želji):
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
Malo ulja
Priprema
1. Priprema mesa:
Junetinu isecite na veće komade i propržite na malo ulja u dubljoj posudi ili livenom tiganju dok ne dobije blagu koricu.
2. Dodavanje povrća:
Dodajte seckani crni i beli luk, promešajte i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu isečenu na kolutove i lovorov list.
3. Kuvarenje mesa:
Prelijte sve vodom ili supom, dodajte so, biber i mlevenu papriku, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne omekša.
4. Dodavanje krompira:
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, dodajte ga u šerpu i nastavite sa kuvanjem još 30 minuta, dok ne omekša.
5. Zaprška (po želji):
Ako želite gušći sos, propržite brašno na malo ulja, dodajte alevu papriku i prelijte s malo vode iz čorbe. Dodajte zapršku u jelo i kuvajte još 5 minuta.
6. Završni dodaci:
Proverite začine i, ako je potrebno, dodajte još soli ili bibera. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
Nutritivne vrednosti
🍽 Kalorije: 350 kcal
🥩 Proteini: 30 g
🥔 Ugljeni hidrati: 25 g
🥄 Masti: 15 g
Savet
Ako želite još bogatiji ukus, dodajte malo paradajz pirea ili domaćeg sosa od paradajza pred kraj kuvanja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

🍲 Gurmanski Đuveč sa Povrćem – Tradicionalni Ukus u Posnoj Verziji

Rižoto sa pečurkama i povrćem

🍛 Zapečena Piletina sa Povrćem i Kremastim Sosom

🍗 Bataci u sosu od pavlake – meso se topi, sos zove na još

Lazanje sa Piletinom i Šampinjonima u Bešamel Sosu

Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata (Bez Bešamela)