Kremaste Njoke u Sosu od Parmezana i Belog Luka

47 pregleda 08.02.2025 Ocena: N/A Aktivno vreme: 20 minuta Ukupno vreme: 30 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Kremaste Njoke u Sosu od Parmezana i Belog Luka
🥔 Kremasti njoki sa parmezanom – brzo, lako i neodoljivo! Savršeno kremasto jelo koje se topi u ustima. Isprobajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #njoki #italijanskaukus #brzoiukusno

Opis

Ovo jelo je savršen spoj mekanih njoka i bogatog, kremastog sosa od parmezana i belog luka. Brzo se priprema, a rezultat je izuzetno ukusan i elegantan – savršen za brzi ručak ili romantičnu večeru.

Sastojci

  • Za njoke (ako ih pravite sami):
  • 500 g krompira
  • 150 g brašna
  • 1 žumance
  • 1 kašičica soli
  • (Možete koristiti i kupovne njoke, oko 500 g.)
  • Za sos:
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g rendanog parmezana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • So i biber po ukusu
  • Za dekoraciju:
  • Sveži peršun ili listići parmezana

Priprema

  1. 1. Priprema domaćih njoka (preskočite ako koristite kupovne):
  2. Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i izgnječite dok je još topao.
  3. Dodajte brašno, žumance i so, pa zamesite mekano testo.
  4. Oblikujte tanke valjke i isecite male komade. Svaki njok malo pritisnite viljuškom.
  5. Kuvajte njoke u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minuta).
  6. 2. Priprema sosa:
  7. U tiganju otopite maslac i propržite beli luk dok ne zamiriše.
  8. Dodajte pavlaku i parmezan, mešajte dok se sir ne otopi i sos ne postane kremast.
  9. Posolite, pobiberite i dodajte suvi bosiljak.
  10. 3. Kombinovanje:
  11. Kuvane njoke dodajte direktno u sos i nežno promešajte.
  12. Kuvajte još 2-3 minuta da upiju ukuse.
  13. 4. Serviranje:
  14. Poslužite toplo, posuto svežim peršunom i dodatnim parmezanom.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 450 kcal
💪 Proteini: 12 g
🛢 Masti: 22 g
🥔 Ugljeni hidrati: 50 g

Saveti

Za bogatiji ukus, možete dodati malo limunove kore ili kašičicu putera od tartufa.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu