Recept za punjene lignje (posne)

140 pregleda 03.08.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Recept za punjene lignje (posne)
draft

Sastojci

  • Za lignje:
  • 8 srednjih lignji (sa pipcima)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 paradajz, iseckan (ili 200g pelata iz konzerve)
  • 1 šolja belog vina
  • So i biber po ukusu
  • Peršun, sitno iseckan
  • Za prilog:
  • 500g blitve
  • 500g krompira
  • 2-3 čena belog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Priprema lignji:
  2. Očistite lignje, odvojite pipke i sitno ih iseckajte.
  3. Operite lignje iznutra i spolja, pa ih ostavite da se ocede.
  4. Priprema fila:
  5. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  6. Dodajte iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  7. Dodajte sitno iseckane pipke i beli luk, pržite još nekoliko minuta.
  8. Dodajte iseckan paradajz (ili pelate) i kuvajte dok tečnost ne ispari.
  9. Dodajte pirinač, so i biber po ukusu, pa pržite još 2-3 minuta.
  10. Dodajte pola šolje belog vina i kuvajte dok se pirinač ne omekša (ne mora biti potpuno kuvan).
  11. Ostavite fil da se malo ohladi, pa dodajte sitno iseckan peršun.
  12. Punjenje lignji:
  13. Napunite lignje pripremljenim filom, ali pazite da ih ne prepunite (pirinač će se još malo raširiti tokom kuvanja).
  14. Zatvorite otvor lignji čačkalicama.
  15. Prženje lignji:
  16. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  17. Pržite punjene lignje sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko 5-7 minuta).
  18. Dodajte preostalu polovinu belog vina, poklopite i kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta.
  19. Priprema priloga:
  20. Oljuštite krompir i isecite ga na kocke.
  21. Stavite krompir u posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša.
  22. Blitvu operite, odstranite debele delove stabljike i iseckajte je na krupne komade.
  23. Kada je krompir skoro kuvan, dodajte blitvu u istu šerpu i kuvajte još 5 minuta.
  24. Procedite krompir i blitvu, vratite u šerpu, dodajte sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
  25. Serviranje:
  26. Poslužite punjene lignje uz prilog od blitve i krompira.
  27. Uživajte u ukusnom posnom jelu!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu