Recept za punjene lignje (posne)
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Posna jela

Sastojci
Za lignje:
8 srednjih lignji (sa pipcima)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2-3 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike maslinovog ulja
1 paradajz, iseckan (ili 200g pelata iz konzerve)
1 šolja belog vina
So i biber po ukusu
Peršun, sitno iseckan
Za prilog:
500g blitve
500g krompira
2-3 čena belog luka
3-4 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Priprema
Priprema lignji:
Očistite lignje, odvojite pipke i sitno ih iseckajte.
Operite lignje iznutra i spolja, pa ih ostavite da se ocede.
Priprema fila:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte sitno iseckane pipke i beli luk, pržite još nekoliko minuta.
Dodajte iseckan paradajz (ili pelate) i kuvajte dok tečnost ne ispari.
Dodajte pirinač, so i biber po ukusu, pa pržite još 2-3 minuta.
Dodajte pola šolje belog vina i kuvajte dok se pirinač ne omekša (ne mora biti potpuno kuvan).
Ostavite fil da se malo ohladi, pa dodajte sitno iseckan peršun.
Punjenje lignji:
Napunite lignje pripremljenim filom, ali pazite da ih ne prepunite (pirinač će se još malo raširiti tokom kuvanja).
Zatvorite otvor lignji čačkalicama.
Prženje lignji:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Pržite punjene lignje sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko 5-7 minuta).
Dodajte preostalu polovinu belog vina, poklopite i kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta.
Priprema priloga:
Oljuštite krompir i isecite ga na kocke.
Stavite krompir u posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša.
Blitvu operite, odstranite debele delove stabljike i iseckajte je na krupne komade.
Kada je krompir skoro kuvan, dodajte blitvu u istu šerpu i kuvajte još 5 minuta.
Procedite krompir i blitvu, vratite u šerpu, dodajte sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
Serviranje:
Poslužite punjene lignje uz prilog od blitve i krompira.
Uživajte u ukusnom posnom jelu!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Posna jela

🍅 Sataras sa tikvicama i pečenom paprikom – lagano, brzo, miriše na leto

Posni riblji medaljoni – hrskavi spolja, sočni iznutra 🐟🔥

🥒🥕 Posne punjene tikvice sa pirinčem i šargarepom

🫑🍚 Posne punjene paprike sa pirinčem i šampinjonima

🍆 Rolatići od Plavog Patlidžana sa Humusom i Povrćem – Posno i Elegantno Predjelo

Posni Mus od Avokada i Čokolade