Gurmanija.rs Logo

Sočna Svinjska Pečenica u Medeno-Mustard Sosu

160 pregleda 29.01.2025 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 20 minuta Pečenje: 35-40 minuta Ukupno vreme: 1 sat

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Sočna Svinjska Pečenica u Medeno-Mustard Sosu
🔥 Sočna svinjska pečenica u medeno-mustard sosu – prava gurmanska poslastica! Savršeno mekana i bogata ukusima, idealna za svaki svečani sto. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i obradujte ukućane! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #pečenica #sočnoručak #receptdana

Opis

Ovaj recept za sočnu svinjsku pečenicu u medeno-mustard sosu spaja savršenu kombinaciju slatkog i slanog ukusa. Hrskava spolja, sočna iznutra – ovo jelo je idealno za svečane prilike, ali i kada želite nešto posebno za ručak.

Sastojci

Za pečenicu:

1 kg svinjske pečenice

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

1 kašičica sušenog timijana

1 kašičica dimljene paprike

Za medeno-mustard sos:

3 kašike meda

2 kašike senfa (dijon ili blagi)

1 kašika soja sosa

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašičica belog luka u prahu

Za serviranje:

Pečeni krompir ili pire

Zelena salata sa limunovim prelivom

Priprema

1. Priprema mesa:

Svinjsku pečenicu operite i osušite papirnim ubrusom.

Natrljajte je maslinovim uljem, solju, biberom, timijanom i dimljenom paprikom.

Ostavite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.

2. Pečenje:

Zagrejte rernu na 200°C.

Stavite pečenicu u pleh i pecite 25-30 minuta, povremeno prelivajući sokovima iz pleha.

Pred kraj pečenja, premažite je medeno-mustard sosom i pecite još 5-10 minuta dok ne dobije lepu zlatnu koricu.

3. Priprema sosa:

U maloj šerpici pomešajte med, senf, soja sos, jabukovo sirće i beli luk u prahu.

Kuvajte na srednjoj vatri 3-5 minuta dok se ne zgusne.

4. Serviranje:

Ostavite pečenicu da odstoji 10 minuta pre sečenja.

Isecite na tanke kriške i prelijte ostatkom medeno-mustard sosa.

Poslužite uz pečeni krompir i svežu salatu.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 350 kcal

Proteini: 30 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 12 g

Savet

Ako želite jači ukus, ostavite meso da odstoji u marinadi preko noći. Možete dodati i malo senfa sa zrncima za dodatnu teksturu i aromu.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu