Jagnjetina Ispod Sača sa Krompirićima

85 pregleda 11.12.2024 Ocena: N/A Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 2-3 sata Ukupno vreme: oko 3,5 sata

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Jagnjetina Ispod Sača sa Krompirićima
🍖 Jagnjetina ispod sača sa krompirićima – tradicija na vašem stolu! Savršeno sočna i aromatična, idealna za sve prilike. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ovoj poslastici! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #jagnjetinaispodsača #tradicionalnajela

Opis

Jagnjetina ispod sača je tradicionalno jelo koje osvaja svojim bogatim ukusom i sočnošću. Kombinacija mesa i krompira pripremljena na ovaj način stvara savršeno jelo za posebne prilike i okupljanja.

Sastojci

  • 1,5 kg jagnjetine (plećka ili but)
  • 1 kg krompira, isečenog na kriške
  • 2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 300 ml domaćeg bujona (ili vode)

Priprema

  1. Priprema mesa:
  2. Jagnjetinu posolite i pobiberite, pa utrljajte mlevenu crvenu papriku. Premažite meso maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. Priprema krompira:
  4. Krompire začinite solju, biberom i ruzmarinom, pa ih prelijte sa malo maslinovog ulja. Dodajte seckani beli i crni luk i sve dobro promešajte.
  5. Složite sastojke:
  6. U posudu koja ide ispod sača složite krompir kao osnovu, a preko njega stavite začinjenu jagnjetinu. Prelijte bujonom da meso i krompir ostanu sočni tokom pečenja.
  7. Pečenje ispod sača:
  8. Postavite posudu ispod sača i prekrijte ga žarom. Pecite oko 2-3 sata, povremeno proveravajući da li treba dodati još bujona.
  9. Završni koraci:
  10. Pred kraj pečenja, uklonite sač i ostavite meso da se kratko zapeče kako bi dobilo hrskavu koricu.
  11. Serviranje:
  12. Poslužite jagnjetinu sa zlatno pečenim krompirima, uz dodatak sveže salate i domaćeg hleba.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 520 kcal
💪 Proteini: 35 g
🛢 Masti: 30 g
🥔 Ugljeni hidrati: 25 g

Saveti

Ako nemate sač, ovo jelo možete pripremiti i u rerni. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite na 200°C oko 2,5 sata, a zatim otkrijte i zapečite još 15 minuta.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu