Recept za punjene paprike
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
8 srednjih paprika (po mogućstvu crvene, zelene ili žute)
500g mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
100g pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica mlevene paprike
2 kašike ulja
500ml paradajz soka ili pelata
1 l vode ili bujona
1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje sosa)
Priprema
Priprema paprika:
Operite paprike i odsecite im vrhove (sa strane peteljke). Izvadite seme i unutrašnje membrane. Sačuvajte odsečene vrhove za kasnije poklapanje paprika.
Priprema fila:
Sitno iseckajte crni i beli luk.
U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i propržite još 1 minut.
U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, proprženi luk, pirinač, jaje, paradajz pire, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
Punjenje paprika:
Napunite svaku papriku smesom od mesa i pirinča. Nemojte ih previše puniti, jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
Poklopite svaku papriku sačuvanim vrhovima.
Priprema sosa:
U velikoj šerpi zagrejte paradajz sok ili pelate sa vodom ili bujonom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
Po želji, možete dodati i kašiku brašna razmućenu u malo vode za zgušnjavanje sosa.
Kuvanje:
Pažljivo spustite punjene paprike u šerpu sa sosom. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i pirinač ne bude kuvan.
Tokom kuvanja, povremeno prelijte paprike sosom kako bi bile ravnomerno kuvane.
Serviranje:
Poslužite punjene paprike tople, prelivene sosom. Po želji, možete ih poslužiti uz pire krompir ili svež hleb.
Uživajte u ukusnim punjenim paprikama!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!