Recept za punjene paprike
Kategorija: Glavna jela

draft
Sastojci
- 8 srednjih paprika (po mogućstvu crvene, zelene ili žute)
- 500g mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 100g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašike ulja
- 500ml paradajz soka ili pelata
- 1 l vode ili bujona
- 1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje sosa)
Priprema
- Priprema paprika:
- Operite paprike i odsecite im vrhove (sa strane peteljke). Izvadite seme i unutrašnje membrane. Sačuvajte odsečene vrhove za kasnije poklapanje paprika.
- Priprema fila:
- Sitno iseckajte crni i beli luk.
- U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i propržite još 1 minut.
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, proprženi luk, pirinač, jaje, paradajz pire, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
- Punjenje paprika:
- Napunite svaku papriku smesom od mesa i pirinča. Nemojte ih previše puniti, jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
- Poklopite svaku papriku sačuvanim vrhovima.
- Priprema sosa:
- U velikoj šerpi zagrejte paradajz sok ili pelate sa vodom ili bujonom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
- Po želji, možete dodati i kašiku brašna razmućenu u malo vode za zgušnjavanje sosa.
- Kuvanje:
- Pažljivo spustite punjene paprike u šerpu sa sosom. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i pirinač ne bude kuvan.
- Tokom kuvanja, povremeno prelijte paprike sosom kako bi bile ravnomerno kuvane.
- Serviranje:
- Poslužite punjene paprike tople, prelivene sosom. Po želji, možete ih poslužiti uz pire krompir ili svež hleb.
- Uživajte u ukusnim punjenim paprikama!
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari Korisnika
Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Deljenje
Lajk
Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.
Broj lajkova: 0