Gurmanija.rs Logo

Pasulj Prebranac – Tradicionalno Posno Jelo

166 pregleda 26.11.2024 Ocena: N/A Aktivno vreme: 20 minuta Vreme kuvanja: 1 sat i 45 minuta Ukupno vreme: 2 sata i 5 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Slika jela Pasulj Prebranac – Tradicionalno Posno Jelo spremljenog po receptu sa Gurmanija.rs
🥘 Pasulj Prebranac – savršen za Božićni post! Tradicionalni recept koji greje dušu i oduševljava ukusom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ovom srpskom klasiku! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept i pripremite autentično posno jelo! #gurmanija #receptdana #prebranac #posnojelo #božićnipost

Opis

Prebranac je jedno od najpoznatijih srpskih posnih jela. Kombinacija mekanog pasulja i karamelizovanog luka, obogaćena jednostavnim začinima, čini ovo jelo savršenim izborom za vreme posta. Uz domaći hleb, ovo jelo je zasitno i puno ukusa.

Sastojci

Priprema

  1. Priprema pasulja:
  2. Pasulj potopite u vodi preko noći. Sutradan ga isperite, stavite u lonac sa svežom vodom i kuvajte oko 1 sat, dok ne omekša, ali zrna ostanu cela. Procedite i ostavite sa strane.
  3. Priprema povrća:
  4. U dubljem tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa pržite još 5 minuta.
  5. Dodavanje začina:
  6. Dodajte paradajz pire, mlevenu papriku i čili (po želji), pa dobro promešajte. Kuvajte još 2-3 minuta dok se ukusi ne sjedine.
  7. Slaganje i pečenje:
  8. U vatrostalnu posudu ili pleh slažite redove pasulja i prelivajte smesom od luka i začina. Na vrh stavite lovorove listove.
  9. Prelijte vodom (ili povrtnim bujonom) toliko da prekrije pasulj. Pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta da se na vrhu stvori lagana korica.
  10. Serviranje:
  11. Poslužite toplo, uz svež domaći hleb ili salatu od kiselog kupusa.

Nutritivne vrednosti

🔥 Kalorije: 250 kcal
💪 Proteini: 12 g
🛢 Masti: 8 g
🥔 Ugljeni hidrati: 35 g

Saveti

Za dodatni aromatični ukus, u prebranac možete dodati malo suvog peršuna ili iseckanog dimljenog tofu-a kao zamenu za tradicionalnu dimljenu kobasicu.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu