Gurmanija.rs Logo

Recept za Quinoa salatu sa povrćem i avokadom

164 pregleda 28.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Salate

Slika jela Recept za Quinoa salatu sa povrćem i avokadom
draft

Sastojci

1 šolja quinoe

2 šolje vode

1 avokado (isečen na kockice)

1 crvena paprika (isečena na sitne komadiće)

1 krastavac (isečen na kolutove ili kockice)

10-15 cherry paradajza (prepolovljenih)

1 crveni luk (sitno iseckan)

1 šaka svežeg peršuna ili korijandera (sitno seckanog)

Sok od 1 limuna ili limete

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

1 šaka oraha, badema ili semenki (po želji, za dodatnu hrskavost)

Priprema

Kuvanje quinoe:

Isperite quinou pod mlazom hladne vode, zatim je stavite u šerpu sa 2 šolje vode. Dodajte prstohvat soli i kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri.

Smanjite vatru, pokrijte šerpu i kuvajte još 15 minuta dok quinoa ne upije svu vodu. Kad je kuvana, ostavite je da se ohladi.

Priprema povrća:

Dok se quinoa hladi, pripremite ostale sastojke: iseckajte avokado, papriku, krastavac, cherry paradajz i crveni luk.

Sastavljanje salate:

U veliku posudu stavite ohlađenu quinou, dodajte iseckano povrće, avokado i sveže začinsko bilje (peršun ili korijander).

Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna/limete. Dodajte so i biber po ukusu.

Dobro promešajte i pospite orašaste plodove ili semenke po vrhu ako želite dodatnu hrskavost.

Serviranje:

Salatu možete poslužiti odmah ili je ostaviti u frižideru da se svi ukusi lepo prožmu.

Nutritivni benefiti:

Quinoa je bogata proteinima, vlaknima, gvožđem, magnezijumom i antioksidansima.

Avokado pruža zdrave mononezasićene masti, vitamine E, K, C, i B6.

Povrće (paradajz, paprika, krastavac) je izvor vitamina, minerala i vlakana.

Maslinovo ulje je odličan izvor zdravih masti i ima antiinflamatorna svojstva.

Ovo jelo je idealno za one koji žele nešto hranljivo, ali lagano, i može se konzumirati kao obrok nakon treninga, za ručak, ili laganu večeru.