Recept za Čokoladnu Tortu sa Višnjama
Kategorija: Dezert
draft
Sastojci
- Biskvit:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- Fil:
- 500 g višanja (sveže ili zamrznute)
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 ml vode
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- Čokoladni krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
- Ganache preliv:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
Priprema
- Priprema biskvita:
- Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) i obložite ga papirom za pečenje ili ga premažite uljem i pospite brašnom.
- Umutite jaja sa šećerom mikserom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu (oko 5-7 minuta).
- Dodajte mleko i ulje, kratko umutite.
- U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s jajima, nežno mešajući spatulom.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu biskvita ne izađe čista.
- Izvadite biskvit iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, presecite ga horizontalno na dva dela.
- 2. Priprema fila s višnjama:
- U šerpi pomešajte višnje, šećer, vanilin šećer i 400 ml vode. Kuvajte dok višnje ne omekšaju.
- Pomešajte preostalih 100 ml vode s pudingom od vanile i gustinom, pa polako ulijte u šerpu s višnjama uz neprestano mešanje.
- Kuvajte dok se fil ne zgusne, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- 3. Priprema čokoladnog krema:
- Zagrejte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi (ne sme da provri), pa dodajte iseckanu čokoladu.
- Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s pavlakom. Ostavite krem da se ohladi, a zatim ga stavite u frižider da se stegne.
- 4. Ganache preliv:
- Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, pa dodajte iseckanu čokoladu.
- Mešajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo ohladi pre nego što ga prelijete preko torte.
- 5. Sastavljanje torte:
- Stavite prvi sloj biskvita na tanjir za serviranje i natopite ga sa malo soka od višanja (ako ga ima od pripreme fila).
- Rasporedite ohlađeni fil od višanja preko biskvita.
- Preko fila rasporedite ohlađeni čokoladni krem.
- Stavite drugi sloj biskvita na vrh i prelijte tortu čokoladnim ganache prelivom.
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.
- Serviranje:
- Ukrasite tortu svežim višnjama, narendanom čokoladom ili šlagom po želji.
- Prijatno!
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari Korisnika
Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Deljenje
Lajk
Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.
Broj lajkova: 0