Gurmanija.rs Logo

Recept za Belolučane Paprike sa Belim Lukom

392 pregleda 07.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Salate

Slika jela Recept za Belolučane Paprike sa Belim Lukom
draft

Sastojci

6-8 crvenih paprika (roge ili babure)

1 glavica belog luka (ili više po ukusu)

100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)

1 kašičica sirćeta (po želji)

So po ukusu

Svež peršun za dekoraciju (opciono)

Priprema

Pečenje paprika:

Zagrejte rernu na 200°C ili pripremite roštilj.

Paprike operite i obrišite, pa ih poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite paprike u rerni ili na roštilju dok ne postanu mekane i dok im koža ne počne da se crni i puca (oko 20-30 minuta), okrećući ih povremeno da se ravnomerno ispeku sa svih strana.

Kada su paprike pečene, stavite ih u plastičnu kesu ili pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da se malo ohlade (ovo će olakšati ljuštenje kože).

Priprema belog luka:

Dok se paprike hlade, očistite beli luk i sitno ga iseckajte ili izgnječite.

U manju šerpu ili tiganj, zagrejte ulje na srednjoj vatri.

Dodajte beli luk i pržite ga kratko, samo dok zamiriše (pazite da ne izgori jer može postati gorak).

Ljuštenje paprika:

Oljuštite ohlađene paprike, uklonite peteljke i semenke.

Oljuštene paprike iseckajte na trake ili ih ostavite u celim polovima, prema vašem ukusu.

Mariniranje paprika:

Paprike prelijte prženim belim lukom i uljem, dodajte sirće (ako ga koristite) i posolite po ukusu.

Lagano promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili i paprike upile arome.

Serviranje:

Belolučane paprike ostavite da odstoje u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja kako bi se svi ukusi proželi.

Poslužite ih hladne, ukrašene svežim peršunom, uz parče domaćeg hleba ili kao prilog uz roštilj.

Prijatno!