Gurmanija.rs Logo

🥗 Salata sa pečenim tikvicama, kinoom i limun-dresingom – lagano, osvežavajuće i zasitno

131 pregleda 03.06.2025 Ocena: N/A (0)

🕒 Aktivno: 10 min ♨️ Pečenje/kuvanje: 15 min ✅ Ukupno: 25 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Salate

Slika jela 🥗 Salata sa pečenim tikvicama, kinoom i limun-dresingom – lagano, osvežavajuće i zasitno
🥗 Salata sa tikvicama i kinoom – lagana, letnja i puna ukusa. Kad ti treba obrok koji osvežava i siti. 🔗 Klik za recept! #gurmanija #salate #tikvicekinoa

Opis

Letnja salata koja drži glad pod kontrolom. Pečene tikvice daju aromu i teksturu, kinoa je tu da te nahrani, a limun-dresing sve povezuje u jedno lagano, ali bogato jelo. Može kao prilog ili glavni obrok – sveže je, zdravo i jako lepo izgleda.

Sastojci

🥒 1 veća tikvica

🌾 100 g kuvane kinoe (ili 40 g sirove)

🥬 šaka rukole ili miksa salate

🧂 so, biber

🫒 maslinovo ulje

Za dresing:

🍋 sok od ½ limuna

🫒 2 kašike maslinovog ulja

🧄 ½ čena belog luka (sitno rendanog)

🧂 prstohvat soli

🍯 ½ kašičice meda ili sirupa (opciono)

Priprema

1️⃣ Tikvicu iseci na kolutove, posoli, pobiberi i premaži 🫒 uljem. Ispeci na gril-tiganju ili u rerni dok ne porumeni.

2️⃣ U međuvremenu skuvaj 🌾 kinou po uputstvu (2:1 voda).

3️⃣ U činijici pomešaj sve sastojke za 🍋 dresing.

4️⃣ U velikoj posudi sjedini 🥬 rukolu, tikvice i ohlađenu kinou. Prelij dresingom i promešaj.

5️⃣ Posluži odmah ili ostavi u frižideru da se ukusi povežu.

Nutritivne vrednosti

🔥 Kalorije: 310 kcal

🍞 UH: 28 g

🥚 Proteini: 8 g

🥑 Masti: 18 g

Savet

Dodaj par listića nane ili seckane bademe za dodatnu svežinu i teksturu. Odlično ide i kao prilog uz grilovanu ribu.