Recept za Čizkejk
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert
Sastojci
Za koru:
200g mlevenih keksa (npr. Digestive ili Plazma)
100g rastopljenog putera
Za fil:
500g krem sira (Philadelphia ili neki sličan)
200g šećera
200ml pavlake za šlag
3 jaja
1 kašika ekstrakta vanile
Sok i rendana korica 1 limuna
Za preliv:
200g kisele pavlake
2 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Priprema kore:
U posudi pomešajte mleveni keks i rastopljeni puter dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Utisnite smesu u dno kalupa za tortu (prečnika oko 23 cm) i poravnajte je kašikom.
Stavite koru u frižider dok pripremate fil.
Priprema fila:
U velikoj posudi umutite krem sir i šećer dok ne postanu glatki i kremasti.
Dodajte pavlaku za šlag, jaja, vanilu, limunov sok i rendanu koricu limuna. Mutite dok se sve dobro ne sjedini.
Izlijte fil preko kore od keksa i poravnajte površinu.
Pečenje:
Zagrejte rernu na 160°C.
Stavite kalup sa čizkejkom u duboki pleh i sipajte vruću vodu u pleh, tako da voda dođe do pola visine kalupa (vodenja kupka).
Pecite čizkejk oko 60 minuta, ili dok ivice ne budu čvrste, a sredina još malo drhtava.
Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 1 sat sa zatvorenim vratima.
Preliv:
Pomešajte kiselu pavlaku, šećer i ekstrakt vanile.
Pažljivo nanesite preliv preko pečenog čizkejka i vratite ga u rernu na još 10 minuta.
Hlađenje:
Izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, stavite čizkejk u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Serviranje:
Pre nego što poslužite čizkejk, pažljivo skinite obruč kalupa.
Ukrasite po želji voćem, rendanom čokoladom ili prelivom od karamele.
Uživajte u ovom klasičnom i kremastom čizkejku!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!