Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata (Bez Bešamela)
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ova musaka sa niskim udelom ugljenih hidrata je modernizovana verzija klasične musake, idealna za one koji prate zdraviji način ishrane. Lagana, ukusna i jednostavna za pripremu, bez bešamela, a puna bogatih ukusa.
Sastojci
Za povrće:
2 velika patlidžana, isečena na tanke kriške
2 tikvice, isečene na tanke kriške
3 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Za mesni sloj:
500 g mlevenog mesa (junetina ili ćuretina)
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
400 g seckanog paradajza (konzervisanog ili svežeg)
1 kašičica suvog origana
1 kašičica mlevene crvene paprike
Prstohvat cimeta (opciono)
So i biber po ukusu
Za preliv:
2 velika jaja
200 g grčkog jogurta
50 g rendanog parmezana
Za dekoraciju:
Svež peršun ili bosiljak
Priprema
1. Priprema povrća:
Patlidžane i tikvice posolite i ostavite 15-20 minuta da puste vodu. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
Premažite ih maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite u rerni na 200°C 15-20 minuta dok ne omekšaju.
2. Priprema mesnog sloja:
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte seckani paradajz, origano, crvenu papriku, so, biber i cimet (ako koristite). Kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok sos ne postane gust.
3. Slojevi:
U vatrostalnu posudu poređajte sloj pečenih patlidžana, zatim mesni sloj, pa tikvice. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem povrća.
4. Priprema preliva:
Umutite jaja sa grčkim jogurtom i rendanim parmezanom. Prelijte ravnomerno preko musake.
5. Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30-35 minuta dok površina ne postane zlatno-smeđa.
6. Serviranje:
Ostavite musaku da odstoji 10 minuta pre sečenja. Ukrasite svežim peršunom ili bosiljkom i poslužite.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 250 kcal
Proteini: 20 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 8 g
Savet
Za dodatni ukus, između slojeva povrća i mesa možete posuti malo rendanog parmezana ili mocarele.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!