Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata (Bez Bešamela)

66 pregleda 20.01.2025 Ocena: N/A Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata (Bez Bešamela)
🍆 Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata – klasik u zdravijem izdanju! Ovaj recept kombinuje bogate ukuse sa laganom pripremom. Savršen za ljubitelje mediteranske kuhinje. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #musaka #zdravirecepti #lowcarb

Opis

Ova musaka sa niskim udelom ugljenih hidrata je modernizovana verzija klasične musake, idealna za one koji prate zdraviji način ishrane. Lagana, ukusna i jednostavna za pripremu, bez bešamela, a puna bogatih ukusa.

Sastojci

  • Za povrće:
  • 2 velika patlidžana, isečena na tanke kriške
  • 2 tikvice, isečene na tanke kriške
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Za mesni sloj:
  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili ćuretina)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 400 g seckanog paradajza (konzervisanog ili svežeg)
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • Prstohvat cimeta (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • Za preliv:
  • 2 velika jaja
  • 200 g grčkog jogurta
  • 50 g rendanog parmezana
  • Za dekoraciju:
  • Svež peršun ili bosiljak

Priprema

  1. 1. Priprema povrća:
  2. Patlidžane i tikvice posolite i ostavite 15-20 minuta da puste vodu. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
  3. Premažite ih maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite u rerni na 200°C 15-20 minuta dok ne omekšaju.
  4. 2. Priprema mesnog sloja:
  5. Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
  6. Dodajte seckani paradajz, origano, crvenu papriku, so, biber i cimet (ako koristite). Kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok sos ne postane gust.
  7. 3. Slojevi:
  8. U vatrostalnu posudu poređajte sloj pečenih patlidžana, zatim mesni sloj, pa tikvice. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem povrća.
  9. 4. Priprema preliva:
  10. Umutite jaja sa grčkim jogurtom i rendanim parmezanom. Prelijte ravnomerno preko musake.
  11. 5. Pečenje:
  12. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30-35 minuta dok površina ne postane zlatno-smeđa.
  13. 6. Serviranje:
  14. Ostavite musaku da odstoji 10 minuta pre sečenja. Ukrasite svežim peršunom ili bosiljkom i poslužite.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 250 kcal
💪 Proteini: 20 g
🛢 Masti: 15 g
🥔 Ugljeni hidrati: 8 g

Saveti

Za dodatni ukus, između slojeva povrća i mesa možete posuti malo rendanog parmezana ili mocarele.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu