Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 2 srednja krompira
- 1 veća tikvica
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
- 2 paradajza (ili 200 ml paradajz soka)
- 100 ml maslinovog ulja
- So, biber po ukusu
- Suvi začini (origano, majčina dušica)
- Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema
- Priprema povrća:
- Krompir i tikvicu oljuštite i isecite na tanke kolutove. Šargarepu oljuštite i isecite na tanke trakice ili kolutove. Pečurke očistite i isecite na listiće. Crni luk sitno iseckajte, a beli luk izgnječite.
- Prženje povrća:
- U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte seckani crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte šargarepu i pržite još nekoliko minuta dok ne omekša.
- Dodajte pečurke i beli luk, pržite dok tečnost iz pečuraka ne ispari.
- Dodavanje paradajza:
- Dodajte paradajz (iseckan ili sok) u tiganj, začinite solju, biberom i suvim začinima po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sos malo zgusne.
- Slaganje musake:
- U tepsiju ili vatrostalnu posudu prvo poređajte sloj krompira, zatim sloj tikvica, pa sloj pripremljenog povrća sa paradajzom. Ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krompira ili tikvica.
- Pečenje:
- Pokrijte posudu folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Pred kraj pečenja skinite foliju i pecite još 10 minuta da se musaka lepo zapeče.
- Serviranje:
- Poslužite posnu musaku toplu, ukrašenu svežim peršunom, uz sezonsku salatu po izboru.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.