Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za Slavonski Čobanac

Pregleda: 123 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 08.09.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema mesa:
  2. Meso isecite na kockice srednje veličine. Ako koristite različite vrste mesa, pazite da svi komadi budu slične veličine.
  3. Prženje luka i mesa:
  4. U velikoj šerpi (idealno u kotliću ako pripremate na otvorenom) zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
  5. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i omekša.
  6. Dodajte seckani beli luk i pržite kratko, oko 1 minut.
  7. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  8. Dodavanje povrća i začina:
  9. Dodajte narendanu šargarepu, paradajz (ili paradajz pire), lovorov list, slatku i ljutu alevu papriku, kumin, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte da se svi začini sjedine.
  10. Sipajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
  11. Kuvanje čobanca:
  12. Dodajte vodu ili goveđi bujon u šerpu i pustite da sve provri.
  13. Smanjite vatru na lagano kuvanje i pokrijte šerpu. Kuvajte čobanac polako oko 2-3 sata, povremeno mešajući, dok meso ne postane veoma mekano i svi ukusi se lepo sjedine. Po potrebi dolivajte još vode ili bujona.
  14. Završni dodiri:
  15. Pred kraj kuvanja proverite začine i dodajte još soli, bibera ili ljute paprike po ukusu.
  16. Sklonite sa vatre i ostavite da se čobanac malo odmori pre serviranja.
  17. Serviranje:
  18. Slavonski čobanac poslužite topao, uz svež hleb ili domaće knedle, i po želji ukrasite seckanim svežim peršunom.
  19. Prijatno!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.