Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 500 g junetine (od plećke ili vrata)
- 500 g svinjetine (od buta ili plećke)
- 300 g divljači (opciono, poput srnetine ili divlje svinje)
- 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
- 3 čena belog luka (sitno seckana)
- 2 šargarepe (narendane)
- 1-2 paradajza (oljuštena i iseckana) ili 200 ml paradajz pirea
- 2-3 lovorova lista
- 2 kašike masti ili ulja
- 1 kašika aleve paprike (slatke)
- 1 kašičica ljute aleve paprike (po ukusu)
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica suvog začina (npr. Vegeta)
- So i biber po ukusu
- 200 ml crnog vina
- 1 l vode ili goveđeg bujona
- Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema
- Priprema mesa:
- Meso isecite na kockice srednje veličine. Ako koristite različite vrste mesa, pazite da svi komadi budu slične veličine.
- Prženje luka i mesa:
- U velikoj šerpi (idealno u kotliću ako pripremate na otvorenom) zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i omekša.
- Dodajte seckani beli luk i pržite kratko, oko 1 minut.
- Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
- Dodavanje povrća i začina:
- Dodajte narendanu šargarepu, paradajz (ili paradajz pire), lovorov list, slatku i ljutu alevu papriku, kumin, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte da se svi začini sjedine.
- Sipajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
- Kuvanje čobanca:
- Dodajte vodu ili goveđi bujon u šerpu i pustite da sve provri.
- Smanjite vatru na lagano kuvanje i pokrijte šerpu. Kuvajte čobanac polako oko 2-3 sata, povremeno mešajući, dok meso ne postane veoma mekano i svi ukusi se lepo sjedine. Po potrebi dolivajte još vode ili bujona.
- Završni dodiri:
- Pred kraj kuvanja proverite začine i dodajte još soli, bibera ili ljute paprike po ukusu.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se čobanac malo odmori pre serviranja.
- Serviranje:
- Slavonski čobanac poslužite topao, uz svež hleb ili domaće knedle, i po želji ukrasite seckanim svežim peršunom.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.