Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 1 srednja glavica svežeg kupusa (oko 1 kg)
- 500 g svinjetine (but, plećka ili vrat)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa (narendana)
- 1 kašika masti ili ulja
- 2 paradajza (iseckana) ili 200 ml paradajz soka
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 1-2 lovorova lista
- 200 ml vode ili bujona
- Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema
- Priprema mesa:
- Svinjetinu isecite na kockice srednje veličine.
- U većoj šerpi zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i ostavite sa strane.
- Prženje povrća:
- U istoj šerpi dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga dok ne postane staklast.
- Dodajte seckani beli luk i narendanu šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodavanje kupusa:
- Kupus operite, očistite i isecite na tanke trakice.
- Dodajte kupus u šerpu sa povrćem i mešajte dok ne omekša i smanji zapreminu (oko 10 minuta).
- Kombinovanje sastojaka:
- Vratite meso u šerpu sa kupusom, dodajte iseckani paradajz ili paradajz sok, alevu papriku, lovorov list, so i biber po ukusu.
- Dobro promešajte sve sastojke.
- Kuvanje:
- Dodajte vodu ili bujon, pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, ili dok kupus i meso ne omekšaju i svi ukusi se lepo prožmu.
- Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još malo vode ili bujona.
- Serviranje:
- Slatki kupus poslužite topao, ukrašen svežim peršunom, uz parče domaćeg hleba ili proju.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.