Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Za fil:
- 4 belanca
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 1 kašičica soka od limuna
- Za preliv od bele čokolade:
- 200 g bele čokolade
- 2 kašike ulja ili 50 g maslaca
Priprema
- Priprema biskvita:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mafine ili pleh sa modlicama obložen papirom za pečenje.
- Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom na visokoj brzini dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5-7 minuta).
- U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo.
- Postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom ili varjačom dok se sve ne sjedini.
- Sipajte smesu u kalup za mafine ili pleh, popunjavajući ih do polovine.
- Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni oko 10-12 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite biskvit da se ohladi.
- Priprema fila:
- U šerpi pomešajte šećer i vodu i zagrejte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Kuvajte sirup oko 5 minuta, dok se ne zgusne (dok ne dostigne temperaturu od oko 115°C, ako imate termometar za šećer).
- Umutite belanca sa kašičicom soka od limuna dok ne postanu penasta.
- Polako, uz stalno mešanje, sipajte vruć šećerni sirup u belanca. Nastavite da mutite na visokoj brzini dok ne dobijete čvrst, sjajan fil (oko 5-7 minuta).
- Sastavljanje kolača:
- Na svaku ohlađenu biskvitnu osnovu nanesite veliku kašiku fila, formirajući visok špicasti oblik.
- Ostavite kolače da se fil stegne i osuši na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
- Priprema preliva od bele čokolade:
- Otopite belu čokoladu sa uljem ili maslacem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (proveravajte svakih 15 sekundi da se ne pregreje).
- Prelijte svaki kolač otopljenom belom čokoladom ili ih umočite, pazeći da se fil lepo premaže.
- Hlađenje i serviranje:
- Kolače ostavite u frižideru da se preliv od bele čokolade stegne, a zatim ih poslužite hladne.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.