Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 2 srednje velike tikvice
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g prezli
- 50 g parmezana (narendan, opciono)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica suvog začina (kao što je beli luk u prahu, origano ili sušeni peršun, opciono)
- Ulje za prženje (suncokretovo ili maslinovo)
Priprema
- Priprema tikvica:
- Operite tikvice i isecite ih na tanke kolutove (debljine oko 0,5 cm).
- Posolite tikvice i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta kako bi ispustile višak vode, a zatim ih blago obrišite papirnim ubrusom.
- Priprema za pohovanje:
- U jednom tanjiru pomešajte brašno sa malo soli i bibera.
- U drugom tanjiru umutite jaja sa prstohvatom soli.
- U trećem tanjiru pomešajte prezle, parmezan (ako koristite), i suve začine po želji.
- Pohovanje:
- Svaki kolut tikvice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u smesu prezli, parmezana i začina. Pritisnite lagano da se prezle dobro prilepe.
- Prženje:
- Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi.
- Pržite tikvice sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave (oko 2-3 minuta sa svake strane).
- Vadite pohovane tikvice na papirne ubruse kako biste uklonili višak masnoće.
- Serviranje:
- Pohovane tikvice poslužite tople uz sos po želji, poput pavlake, tartar sosa, ili jogurta sa belim lukom i začinskim biljem.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.