Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 250 g svinjske masti (može se zameniti maslacem za blaži ukus)
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha (opciono)
- Džem od kajsije ili šipka za spajanje (možete koristiti i neki drugi omiljeni džem)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Priprema testa:
- U većoj posudi pomešajte mast (ili maslac) i šećer u prahu. Mutite mikserom dok smesa ne postane penasta.
- Dodajte jaje, vanilin šećer i rendanu limunovu koru, pa nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
- Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe (ako ih koristite). Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odmara u frižideru oko 30 minuta.
- Oblikovanje vanilica:
- Rernu zagrejte na 180°C.
- Testo izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm.
- Modlicama za vanilice ili manjim čašicama vadite krugove.
- Poređajte krugove na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pečenje:
- Vanilice pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10-12 minuta, ili dok ne dobiju blagu zlatnu boju. Pazite da ne prepečete vanilice jer treba da ostanu svetle.
- Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Spajanje vanilica:
- Ohlađene vanilice spajajte po dve džemom od kajsije ili šipka.
- Kada su sve vanilice spojene, uvaljajte ih u šećer u prahu.
- Čuvanje:
- Vanilice možete čuvati u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu. S vremenom postaju mekše i ukusnije.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.