Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 500g tankih kora za pitu
- 500g sitnog sira (feta, mladi sir ili kombinacija)
- 5 jaja
- 200ml jogurta
- 200ml kisele pavlake
- 100ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- So po ukusu (ako sir nije dovoljno slan)
- 100ml mineralne vode
Priprema
- Priprema smese za gibanicu:
- U velikoj posudi umutiti jaja sa jogurtom i kiselom pavlakom.
- Dodati ulje, prašak za pecivo i dobro promešati.
- Dodati sitan sir i promešati da se svi sastojci sjedine. Ako je sir neslan, dodati so po ukusu.
- Priprema kora:
- Kore za pitu podeliti na dva jednaka dela.
- Prvu polovinu kora ređati na dno podmazane tepsije, svaku koru premazujući pripremljenom smesom. Kore treba gužvati pre nego što ih stavite u tepsiju kako bi gibanica bila mekana i vazdušasta.
- Punjenje:
- Nakon što ste poređali prvu polovinu kora i premazali ih smesom, ravnomerno rasporedite preostalu smesu preko kora.
- Gornji sloj:
- Preko smese staviti drugu polovinu kora, svaku koru ponovo gužvati i premazivati smesom.
- Na kraju, preliti preostalu smesu preko gibanice i preliti mineralnom vodom kako bi gibanica bila sočna.
- Pečenje:
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok gibanica ne dobije lepu zlatno-braon boju.
- Kada je pečena, izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi pre sečenja.
- Serviranje:
- Seći na kvadrate ili trouglove i poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.