Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za Domaću Gibanicu

Pregleda: 113 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 06.08.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema smese za gibanicu:
  2. U velikoj posudi umutiti jaja sa jogurtom i kiselom pavlakom.
  3. Dodati ulje, prašak za pecivo i dobro promešati.
  4. Dodati sitan sir i promešati da se svi sastojci sjedine. Ako je sir neslan, dodati so po ukusu.
  5. Priprema kora:
  6. Kore za pitu podeliti na dva jednaka dela.
  7. Prvu polovinu kora ređati na dno podmazane tepsije, svaku koru premazujući pripremljenom smesom. Kore treba gužvati pre nego što ih stavite u tepsiju kako bi gibanica bila mekana i vazdušasta.
  8. Punjenje:
  9. Nakon što ste poređali prvu polovinu kora i premazali ih smesom, ravnomerno rasporedite preostalu smesu preko kora.
  10. Gornji sloj:
  11. Preko smese staviti drugu polovinu kora, svaku koru ponovo gužvati i premazivati smesom.
  12. Na kraju, preliti preostalu smesu preko gibanice i preliti mineralnom vodom kako bi gibanica bila sočna.
  13. Pečenje:
  14. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok gibanica ne dobije lepu zlatno-braon boju.
  15. Kada je pečena, izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi pre sečenja.
  16. Serviranje:
  17. Seći na kvadrate ili trouglove i poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.