Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za musaku:
- 500g mlevenog mesa (goveđe ili svinjsko)
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 paradajza, iseckana (ili 200g pelata iz konzerve)
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašičica suvog začina (po želji)
- 2 jaja
- 200ml mleka
- Svež peršun za dekoraciju
- Za bešamel sos:
- 50g maslaca
- 50g brašna
- 500ml mleka
- So, biber i muskatni oraščić po ukusu
Priprema
- Priprema krompira:
- Krompir oljuštite i iseckajte na tanke kolutove.
- Blanširajte krompir u ključaloj vodi 5-7 minuta dok ne omekša. Ocedite i ostavite sa strane.
- Priprema mesa:
- U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane zlatno-smeđe i ne ispari sva tečnost.
- Dodajte iseckani paradajz ili pelate, paradajz pire, so, biber, mlevenu crvenu papriku i suvi začin.
- Kuvajte još 10 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
- Priprema bešamel sosa:
- U tiganju rastopite maslac na srednjoj vatri.
- Dodajte brašno i kuvajte uz stalno mešanje dok ne postane zlatno.
- Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje dok ne dobijete glatki sos.
- Kuvajte dok se sos ne zgusne, dodajte so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
- Sklapanje musake:
- U vatrostalnu posudu poređajte sloj krompira.
- Preko krompira stavite sloj mlevenog mesa.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krompira.
- Prelijte bešamel sosom preko poslednjeg sloja krompira.
- Pečenje:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Izvadite musaku iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
- Serviranje:
- Poslužite musaku toplu, ukrašenu seckanim svežim peršunom.
- Po želji, poslužite uz svežu salatu.
- Uživajte u ukusnoj musaki!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.