Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za musaku

Pregleda: 110 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 04.08.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema krompira:
  2. Krompir oljuštite i iseckajte na tanke kolutove.
  3. Blanširajte krompir u ključaloj vodi 5-7 minuta dok ne omekša. Ocedite i ostavite sa strane.
  4. Priprema mesa:
  5. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.
  6. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  7. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.
  8. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane zlatno-smeđe i ne ispari sva tečnost.
  9. Dodajte iseckani paradajz ili pelate, paradajz pire, so, biber, mlevenu crvenu papriku i suvi začin.
  10. Kuvajte još 10 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
  11. Priprema bešamel sosa:
  12. U tiganju rastopite maslac na srednjoj vatri.
  13. Dodajte brašno i kuvajte uz stalno mešanje dok ne postane zlatno.
  14. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje dok ne dobijete glatki sos.
  15. Kuvajte dok se sos ne zgusne, dodajte so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
  16. Sklapanje musake:
  17. U vatrostalnu posudu poređajte sloj krompira.
  18. Preko krompira stavite sloj mlevenog mesa.
  19. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krompira.
  20. Prelijte bešamel sosom preko poslednjeg sloja krompira.
  21. Pečenje:
  22. Zagrejte rernu na 180°C.
  23. Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  24. Izvadite musaku iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
  25. Serviranje:
  26. Poslužite musaku toplu, ukrašenu seckanim svežim peršunom.
  27. Po želji, poslužite uz svežu salatu.
  28. Uživajte u ukusnoj musaki!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.